Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Veel animo in districten voor brood en banket bakken

Veel animo in districten voor brood en banket bakken

Tekst en beeld Sharon Singh

PARAMARIBO — De Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) heeft in samenwerking met het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme korte basistrainingen samengesteld voor districtsbewoners. De school zorgt voor grondstoffen en apparatuur.

Vorig jaar is begonnen met de training brood en banket bakken en er is veel animo voor. Tot nu toe hebben personen in Para, Nickerie, Saramacca, Commewijne en Wanica kunnen deelnemen. De voorbereidingen om de verkorte training in Moengo en Albina te verzorgen zijn gaande.

. “Er is hiervoor een lichte groei waarneembaar in vergelijking met voorgaande jaren”

Deelname aan de basistraining kost SRD 100. Bestuursvoorzitter van SHTTC, Ushadevi Balesar, zegt dat de trainingen bedoeld zijn om mensen vaardigheden te leren voor het bakken brood, soezen en pizza onder andere voor het toerisme en om de leefgemeenschappen nieuwe economische kansen te geven.

Groei

De school, die maatschappij vraaggericht opleidt heeft diverse richtingen zoals de koksopleiding. “Er is hiervoor een lichte groei waarneembaar in vergelijking met voorgaande jaren.” Sinds de opleiding in 2006 begon zijn er al ruim 500 volwaardige koks afgeleverd, vertelt Balesar. Ze voegt toe dat er ook voor de driejarige toerisme- en hotelopleiding toenemende belangstelling bestaat.

“Wat je wel merkt is er dat gaandeweg afvallers zijn en niet zozeer door de lesinhoud maar vanwege de afstand, maar ook de financiële situatie speelt een rol. Vaak zijn het mensen uit de districten die afhaken.  Intussen is vorig jaar als pilot een eenjarige Koksopleiding Niveau 3 begonnen. Afhankelijk van de interesse zal in het nieuwe schooljaar een nieuwe groep starten. “Aan het eind van dit schooljaar wordt er geëvalueerd en de verbeterpunten worden zeker meegenomen.” 

Workshops

Vorige maand is er een cocktailworkshop gehouden. “De vraag was groot en we zijn nu bezig een tweede in te plannen.” Ook was er één over slagroomtaart. We hebben in het verleden bijvoorbeeld ook een workshop ingepland om paasbrood te maken, maar er was geen animo. We hopen dat er wel interesse zal zijn voor het leren bakken van kerstbrood.”

Volgens Balesar is het wel mogelijk om via de Facebook-pagina van SHTTC een gewenste workshop te vermelden, maar of die inderdaad gegeven wordt hangt af van de belangstelling. De school heeft in het weekeind meegedaan aan de driedaagse Jongeren Informatiebeurs in de Anthony Nesty Sporthal. Scholieren konden bij de vertegenwoordiging van diverse lokale instituten en organisaties, dus ook van SHTTC, informatie krijgen over een vervolgstudie. Ouders en studenten konden ook praten met een docent van deze school.