Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Van Albina naar Nickerie: Stephen Brug maakt van alles en nog wat mee

Van Albina naar Nickerie: Stephen Brug maakt van alles en nog wat mee

door Sharon Singh

PARAMARIBO — “Ik heb veel dingen meegemaakt tijdens het lopen: vanaf zingende vrouwen die hun erven vroeg ’s morgens harken, mensen die elkaar in de haren zijn gevlogen, maar het meest vervelende is het lopen in het verkeer waar er geen voet- of wandelpaden zijn”, vertelt Stephen Brug. “Hoewel je geen andere keus hebt dan op de asfaltweg te lopen in bepaalde gebieden, lijken automobilisten geen rekening daarmee te houden.” Hij begon zondag in grensstad Albina aan een wandeltocht, die hij maandag na 404 kilometer in Nickerie moet hebben afgerond.

Met deze loop vraagt Brug aandacht voor zijn stichting, Surinamers Ondersteunen Samen (SOS). Deze organisatie is naar aanleiding van de watersnood in het binnenland van 2022 opgericht. Niemand kan een natuurramp voorspellen, maar als die plaatsvindt, komt de hulp meestal te langzaam op gang. Met SOS kunnen slachtoffers sneller worden geholpen. Daarom doet Brug een oproep aan de samenleving om te doneren.

“Dus overal heb je vuil, maar wat ik aan de dokter Sophie Redmondstraat heb gezien, is onvoorstelbaar”

Of Surinamers zich, sinds hij aan het lopen is, van hun sociale kant hebben laten zien is niet bekend. Brug heeft nog geen inzicht daarop, omdat het administratieve via een accountancy bureau geschiedt. Pas als hij zijn totale route heeft afgelegd, zal hij die informatie opvragen. De sporter zit op iets meer dan de helft van zijn route.

Vuil

Tijdens zijn loop maakt de sporter/ondernemer van alles en nog wat mee. Wat hem is opgevallen, is dat voornamelijk vrouwen vroeg in de ochtend opstaan om hun erf te harken. “Dat doen ze zingend, wat heel mooi is om te zien”, vertelt hij.

Onderweg stopte hij bij een carwash om water te vragen. De aanwezige mannen keken hem verbouwereerd aan. Ze dachten dat zijn wandeltocht fake nieuws was.

Een groot struikelblok vormt het verkeer. Brug zegt soms te moeten springen in het gras uit veiligheid om niet door een snelheidsduivel te moeten worden onderschept.

Minder vond hij het vuil op de route sinds hij is gestart. “Dus overal heb je vuil, maar wat ik aan de dokter Sophie Redmondstraat heb gezien, is onvoorstelbaar. Precies bij de bushalte van de Albina-bussen. Er stond daar twee meter berg aan vuil op de openbare weg”, illustreert hij. Brug, die een toerismebedrijf beheert, kan zich niet voorstellen dat hij zelfs mondkapjes en vals haar op straat is tegengekomen.

Leuke momenten

Maar er zijn ook leuke momenten. Zo heeft districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab van Commewijne bijvoorbeeld een heel stuk met hem meegelopen. Dat terwijl andere collega dc’s het hebben laten afweten.

Ook is Brug door een brassband opgewacht bij Royal Breeze Hotel Paramaribo aan de Waterkant, waar hij werd begeleid naar Hotel Torarica. Dat hotel bood hem accommodatie aan voor één avondje en een diner.

Elke avond na het lopen krijgt Brug pro Deo een massage van Boeroeswing Paramedische Praktijk en wordt een koudbad voor hem geprepareerd. Verder zorgt Bastiaan de Boer van Boeroeswing elke dag voor de nodige vitamineboost door een power smoothie voor de sporter te bereiden bestaande uit diverse fruit- en groentesoorten.

Ondanks de moordende zon is Brug op schema. Af en toe komt hij een half uurtje later dan gepland aan op de locatie, maar dat komt doordat hij een extra rustpauze moet inlassen als gevolg van de hitte.

Tijdens zijn wandeltocht wordt Stephen Brug met diverse uitdagingen geconfronteerd. [Foto: privécollectie]