Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Vakbeweging stelt regering btw-ultimatum

Vakbeweging stelt regering btw-ultimatum

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Indien de regering de uitvoering van de aangepaste BTW-wet niet aanhoudt zal een aantal vakorganisaties protestacties voeren. Vooral de verhoging van de belasting toegevoegde waarde (btw) op brandstof van 5 naar 10 procent zit een deel van de vakbeweging dwars.

De btw-verhogingen gaan per 1 oktober in. Naar president Chandrikapersad Santokhi is deze week een brief gestuurd waarin de vakorganisaties hun standpunt hebben aangegeven. Tijdens een persconferentie vrijdag stelden Robby Berenstein (C-47), Hendrik Jamaloodin (COL) en Lloyd Pool (AZP vakbond) dat de btw-verghoging op brandstof een desastreus effect zal hebben op de prijzen van vrijwel alle goederen en diensten.

De koopkracht van werkers zal nog meer afnemen en wordt het leven ondraaglijker. “Ik heb niet het idee dat de regering doorheeft…ze zijn zo blind geworden…wat de impact is van deze maatregelen”, stelde Berenstein.

In welke vorm de vakorganisaties acties zullen voeren is niet concreet aangegeven, maar straatacties worden niet uitgesloten. Tot de gebelgde groepen behoren de vakverenigingen COL, C-47 en de bij hen aangesloten bonden, maar ook de bonden bij veiligheidsdiensten, de gezondheidszorg alsook ontevreden leerkrachten.

Volgens Berenstein zijn er andere mogelijkheden voor de regering om via btw extra inkomsten binnen te halen. Ook bij de goudsector zou meer geld opgehaald kunnen worden, menen de vakbondsleiders. De regering “vertikt” het echter om dat te doen. Hij merkt op dat btw geheven kan worden op valutatransacties en bij het casinowezen, maar de regering is tot nu toe onwillig dat te doen, hoewel het Internationaal Monetair Fonds daar wel voorstander van is.

De bonden willen vóór 1 oktober een “afdoend” antwoord van de regering. Ze zeggen geen genoegen te zullen nemen met slechts een gesprek met de autoriteiten. Berenstein legt uit dat alle resultaten zoals brandstofvergoeding, andere secundaire voorzieningen en loonsverhogingen die verschillende vakbonden de afgelopen periode met werkgevers zijn overeengekomen, in één klap ongedaan zullen worden met de doorvoering van de verhoogde btw.

“De C-47-voorman waarschuwt dat rijst, hoofdvoedsel van de bevolking, onbetaalbaar zal worden”

Hij voegt eraan toe dat ook het bedrijfsleven problemen heeft met de btw-verhoging, vooral de rijstsector, omdat met de invoering hun productiekosten omhoog zullen gaan. Dit zal resulteren in nog meer prijsverhogingen, De C-47-voorman waarschuwt dat rijst, hoofdvoedsel van de bevolking, onbetaalbaar zal worden.