Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Uruguay staat bovenaan de ranglijst van Latijns-Amerikaanse eigendomsrechten

Uruguay staat bovenaan de ranglijst van Latijns-Amerikaanse eigendomsrechten

Uruguay staat wereldwijd op de 29e plaats in de meest recente International Property Rights Index (IPRI). De index, die essentieel is voor het beoordelen van de economische groei, plaatst Uruguay als leider in Latijns-Amerika. Vorig jaar voerde Chili de lijst in de regio aan, maar dit jaar zakte het naar de tweede plaats.

De IPRI is onderverdeeld in drie belangrijke subcategorieën: juridische omgeving, fysieke eigendomsrechten en intellectuele eigendomsrechten. Americans for Tax Reform voert de jaarlijkse aanslag uit. Uruguay maakt indruk met een score van 6,3, waarmee het zich duidelijk onderscheidt van zijn regionale collega’s.

Dit is hoe Latijns-Amerikaanse landen het deden op de IPRI-ranglijst:

Uruguay: 29
Chili: 38
Costa Rica: 40
Panama: 60
Dominicaanse Republiek: 75
Mexico: 76
Colombia: 80
Brazilië: 83
Paraguay: 86
Peru: 87
El Salvador: 90
Ecuador: 94
Argentinië: 95
Honduras: 102
Nicaragua: 110
Bolivia: 116
Venezuela: 125
In Noord-Amerika staan de Verenigde Staten op de 14e plaats en Canada op de 16e plaats. In mondiale context voeren Finland, Singapore en Nederland de ranglijst aan.

Ondertussen waarschuwen experts voor het gevaar van eigendomsrechten in Latijns-Amerika. Op een forum in Miami uitten wetenschappers hun zorgen. Carlos Sánchez Berzaín, een academicus uit Bolivia, benadrukte het verband tussen sterke eigendomsrechten en een stabiele democratie. Eduardo Gamarra, een andere deskundige, benadrukte dat illegale landbeslag juridische onzekerheid creëert en de ontwikkeling belemmert.

Daniel Hadad, de uitvoerend president van Infobae, voegde eraan toe dat er bijna overal in Latijns-Amerika risico’s voor eigendomsrechten bestaan. Dergelijke bedreigingen ontmoedigen investeringen. In een andere index, de Index of Economic Freedom, leidt Chili opnieuw in Latijns-Amerika, met Uruguay op de hielen.

Door deze inzichten vast te leggen wordt het duidelijk dat Uruguay weliswaar koploper is op het gebied van eigendomsrechten, maar dat het grotere plaatje in Latijns-Amerika ingewikkeld en vol uitdagingen blijft.