Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Unesco vraagt opheldering, aannemer bouwt in ijltempo voort

Unesco vraagt opheldering, aannemer bouwt in ijltempo voort

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Terwijl de aannemer in ijltempo stenen optrekt aan de achterkant van het assembleegebouw aan de Henck Arronstraat ligt vanaf 3 oktober al een brief van de Unesco bij de Surinaamse vertegenwoordiging. Het schrijven is geadresseerd aan de charge d’ affaires ad-interim Shaubhaagjewatie Alibux-Pherai en afkomstig van de World Heritage Centre.

In de brief zegt het orgaan van verschillende bronnen te hebben vernomen dat Suriname al heeft getekend met een aannemer en de bouw van de vergaderzaal voor DNA is gestart. Lazare Eloundou Assomo, de directeur van de World Heritage Centre, herinnert Alibux-Pherai eraan dat in de laatste correspondentie de technische reactie van de bouwexperts van de Unesco, Icomos, over de bouw is opgenomen. “Daarin staat dat er een feasibility studie moet worden gedaan en dat er meer opties voor het bestaande ontwerp moeten worden gepresenteerd die wel voldoen aan de richtlijnen van het masterplan van 2018.

Het masterplan van 2018 bevat onder meer de goedgekeurde plannen voor de verbouwing van het gebouw van De Nationale Assemblee, het vroegere ministerie van Binnenlandse Zaken daarnaast en de richtlijnen voor een eventueel bij te bouwen gebouw daarachter. DNA heeft middels een toestemmingsbrief van de bouwcommissie aan het ministerie van Openbare Werken (OW) uitdrukkelijk verwezen naar die richtlijnen. “In lijn met paragraaf 174 van de Operationele Richtlijnen ontvang ik zo snel het u uitkomt antwoorden op het bovenstaande”, staat er verder in de brief van Eloundou Assomo.

Of deze brief DNA heeft bereikt is niet duidelijk. Wel is er woensdagmiddag namens OW via de Communicatiedienst Suriname een uitnodiging verstuurd naar de media voor het bijwonen van het startsein voor het gebruiksklaar opleveren van de vergaderzaal van DNA. Hoewel het een activiteit van OW betreft, is minister Riad Nurmohamed van dit departement niet opgebracht om het woord te voeren.

Het programma, zoals het woensdag werd verstuurd door OW.