Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Unabomber’ Ted Kaczynski op 81-jarige leeftijd dood gevonden in gevangenis

‘Unabomber’ Ted Kaczynski op 81-jarige leeftijd dood gevonden in gevangenis

Ted Kaczynski, ook wel bekend als de Unabomber, is dood gevonden in een gevangenis in de Amerikaanse staat North-Carolina. Vanaf eind jaren zeventig verstuurde hij bombrieven naar universiteiten en luchthavens om te protesteren tegen de industrialisatie.

Kaczynski hield de Verenigde Staten jarenlang in zijn greep door de bombrieven die hij verstuurde. In 1998 werd hij veroordeeld tot levenslang voor het doden van drie mensen en het verwonden van meer dan twintig anderen. De bombrieven verstuurde hij tussen eind jaren zeventig en de jaren negentig.

In 2021 kampte Kaczynski al met gezondheidsproblemen. Daarvoor kreeg hij speciale medische zorg in de gevangenis in North Carolina. Zijn overlijden meldde ABC News zaterdagavond op basis van een woordvoerder van het Federal Bureau of Prisons. Nadat hij zaterdagochtend bewusteloos werd aangetroffen in zijn cel is hij naar het ziekenhuis overgebracht waar hij werd doodverklaard.

Voordat Kaczynski in 1995 werd geïdentificeerd als de Unabomber, eiste hij dat kranten een lang manuscript van hem publiceerden. Hij dreigde door te gaan met de bombrieven als dat niet gebeurde. Zowel de New York Times als de Washington Post publiceerden later dat jaar het 35.000 woorden tellende manifest op verzoek van de Amerikaanse procureur-generaal en de directeur van de FBI.

Van wiskundedocent naar Unabomber
Na een jarenlange zoektocht kon hij worden gepakt door een tip van zijn broer en diens vrouw. Zij herkenden ideeën van Kaczynski in het gepubliceerde manuscript, waarop de familie contact zocht met de FBI.

In het manuscript, dat door Kaczynski Industrial Society and Its Future werd genoemd, richtte hij zijn pijlen op de industrialisatie van de samenleving. Hij vond de industriële revolutie een ramp voor de mensheid. Zijn terreurcampagne voerde hij vanuit een afgelegen hut in de Amerikaanse staat Montana.

De eerste bombrief verstuurde hij naar de universiteit van Chicago. Na de ontploffing richtte de FBI algauw een taskforce op om onderzoek te doen. Uiteindelijk werkten ruim 150 mensen fulltime aan het onderzoek naar de Unabomber. Die zoektocht werd het onderwerp van Netflix-serie Manhunt: Unabomber.

Levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating
De Unabomber werd zo genoemd omdat hij zich voornamelijk richtte op universiteiten en luchtvaartmaatschappijen. In zijn ogen verwoestten zij de natuur door de ontwikkeling van moderne technologie. De eerste drie letters van Unabomber zijn afgeleid van ‘university and airline bomber’.

Nadat de FBI arresteerde Ted Kaczynski arresteerde, stond hij terecht in Sacramento in Californië. Hij pleitte schuldig aan moord in ruil voor levenslang in de gevangenis zonder voorwaardelijke vrijlating. Voordat hij de bombrieven stuurde, werkte hij als wiskundedocent.