Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Uitvoering Forensisch onderzoek in cyanidekwestie

Uitvoering Forensisch onderzoek in cyanidekwestie

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Het onderzoek in de cyanidekwestie is niet afgesloten. Via het Nimos wordt er nog steeds onderzoek gedaan naar cyanide. Dit vertelde minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) woensdag aan journalisten vóór aanvang van de raad van ministersvergadering.

“We hebben in de afgelopen periode samples getrokken in Brokopondo nabij de plekken waar er vermoedelijk gebruikt gemaakt wordt van die stof. Tot nu toe bleken de resultaten negatief te zijn.”  Er is volgens de bewindsman een samenwerking met Max Huisden, voorzitter van het Waterforum Suriname.

“Ook al zou na het onderzoek blijken dat het loos alarm was, moeten wij hieruit lering trekken omdat gebruik van cyanide in de toekomst desastreuze gevolgen kan hebben”

Mariano Dasai

Hij zal assistentie verlenen bij het forensisch onderzoek dat uitgevoerd wordt. De minister zegt geen klachten meer te horen over verontreinigd water waardoor hij ervanuit gaat, dat de bewoners nu wel vertrouwen hebben in gebruik van het water in hun woongebied.

Voorzichtigheid

Huisden had in een eerder interview met de Ware Tijd aangegeven dat er een milieu forensisch onderzoek moest plaatsvinden vanwege de vele onduidelijkheden rondom deze kwestie. Maar ook door het enorm risico dat men loopt vanwege de giftigheid van cyanide en de mogelijke blootstelling aan mens, dier en plant.

“Ook al zou na het onderzoek blijken dat het loos alarm was, moeten wij hieruit lering trekken omdat gebruik van cyanide in de toekomst desastreuze gevolgen kan hebben”, zei Huisden.

Het gebruik van cyanide is verboden voor mensen die aan kleinschalige goudwinning doen omdat zij vaak genoeg de kennis niet hebben om de noodzakelijke veiligheid in acht te nemen. Bij de grootschalige goudwinning ligt het anders, omdat die bedrijven zich strikt moeten houden aan de regels en wetten met betrekking tot cyanidegebruik.