Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Uitgifte CBC’s brengt SRD 231 miljoen op, rente 41,1 procent

Uitgifte CBC’s brengt SRD 231 miljoen op, rente 41,1 procent

De veiling van Centrale Bank Certificaten (CBC), die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) donderdag 22 juni heeft gehouden onder de algemene banken, niet bank-financiële instellingen en bepaalde rechtspersonen (wholesale segment), heeft een bedrag van SRD 231 miljoen opgebracht. 

Dit is de vierde CBC-veiling die de Moederbank heeft gehouden sinds de introductie ervan vorig jaar. Het aangekondigde CBC-veilingvolume bedroeg SRD 750 miljoen. De uitgegeven CBC’s hebben een looptijd van 6 maanden en vervallen dus op 22 december. De gewogen gemiddelde toegewezen rente is 41,1 procent.

Er waren in totaal 18 biedingen. De laagste biedrente was 28 procent en de cutoff rente (hoogste rente) 79,2 procent. 

De cutoff-biedrente van 79,2 procent is zeer opmerkelijk. Bij menigeen rijst weer de vraag op basis van welke gronden participanten hun biedrente bepalen. Dezelfde vraag speelt ook bij de wekelijkse TD-veilingen, waar deelnemende banken hun biedrente bepalen. In de laatste maanden van vorig jaar was er bij de TD-veilingen zelfs sprake van rente van rond de 80 en 90 procent. 

De uitgifte van CBC’s vindt plaats in het kader van de Open Markt Operaties (OMO’s) van de CBvS, en dient ter ondersteuning van het monetair beleid. Zoals de veilingen van termijndeposito’s (TD-veilingen) zijn de uitgifte van CBC’s, instrumenten om de geldhoeveelheid in omloop te beheersen. Daarbij worden overtollige geldhoeveelheden in het bankensysteem voor een bepaalde tijd uit roulatie gehaald (afromen), en zodoende de inflatie te bedwingen.

Bepaling biedrente

Hoewel sinds begin dit jaar de TD-rente is gaan dalen en nu rond de 36 en 42 procent is gaan liggen, dringt bij het algemeen publiek steeds meer de vraag op hoe de banken hun biedrente bepalen. Dat er kosten worden gemaakt en een zekere winst gemaakt moet worden, is te begrijpen. Maar, een cutoff rente van 79,2 procent zoals bij de CBC-veiling van afgelopen donderdag, is voor het publiek niet te vatten. Zeker niet wanneer de inflatieverwachting voor dit jaar geschat wordt op rond de 36 procent.

Met betrekking tot de rentebepaling (biedrente) door de algemene banken bij de wekelijkse TD-veilingen heeft CBvS-governor niet lang geleden gezegd, dat volgens gemaakte afspraken in het kader van het IMF-programma de rente wordt bepaald door de vrije marktwerking. Dus de CBvS mag daarin niet interveniëren. Het krijgt zijn vingers daar ook niet tussen. 

CBvS-governor Maurice Roemer heeft niet lang geleden op een persconferentie zelfs tegenover de (financiële) pers gesuggereerd om daarover de algemene banken te benaderen en duidelijkheid te vragen. Aan de andere kant dient de CBvS erop te worden gewezen, dat het conform de Bankwet een toezichthoudende taak heeft naar de banken en andere niet-bank-financiële instellingen toe. De Bank zou erop moeten toezien, dat actoren in de financiële- en bankwereld geen misbruik maken van de huidige financieel-economische situatie door woekerrente te vragen voor beleggingen. Immers is het uiteindelijk de samenleving die moet opdraaien voor de rentekosten van de TD-veilingen en de uitgifte van CBC’s. De rentekosten van de TD-veiling in twee jaar tijd sinds de introductie ervan in juli 2021 bedragen nu al meer dan SRD 3 miljard.

SS