Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat de Amerikaanse soft power sterk blijft

Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat de Amerikaanse soft power sterk blijft

Uit een recent onderzoek in 23 landen bleek dat een meerderheid van de ondervraagden een positief beeld had van de VS. Deze bevinding suggereert dat de Amerikaanse soft power – niet-dwingende invloed, zoals culturele en economische aantrekkingskracht – sterk blijft.

Uit de Global Attitudes Survey 2023 van het Pew Research Center bleek dat gemiddeld 59 procent van de ondervraagden een positief beeld had van de VS, vergeleken met 30 procent met een ongunstig beeld. In 20 van de landen is het beeld van de VS sinds 2019 verbeterd; alleen in Italië en Hongarije zijn ze gedaald, terwijl er geen gegevens voor 2019 zijn voor Australië. Uit de enquête van 2023 bleek dat alleen Hongarije een meerderheid (51 procent) had die ongunstig tegenover de VS staat.

Een positieve houding ten opzichte van de VS kwam vooral veel voor in Polen (93 procent), Israël (87 procent) en Zuid-Korea (79 procent). In het Pew-rapport werd opgemerkt dat de positieve opvattingen onder Polen over de VS, de NAVO en de EU toenamen na de Russische invasie van Oekraïne in 2022. Tegelijkertijd werden de Poolse opvattingen over Rusland aanzienlijk negatiever. Het Poolse volk verkiest duidelijk het Westen boven Rusland.

De zeer hoge mate van populariteit van de VS in Polen viel vooral op in vergelijking met het andere Oost-Europese land dat in het onderzoek was opgenomen: Hongarije. Slechts 44 procent van de Hongaren was positief over de VS. Dit resultaat houdt op zijn minst gedeeltelijk verband met de moeilijke betrekkingen van Washington met de Hongaarse premier Viktor Orban; zijn aanhangers waren waarschijnlijk negatiever over de VS en in het bijzonder over president Joe Biden.

Vaak is er een nauw verband tussen de mondiale opvattingen over de VS en de mondiale opvattingen over de Amerikaanse president. Dit bleef zo in de enquête van 2023, waaruit bleek dat een mediaan van 54 procent van de respondenten in de 23 landen vertrouwen uitsprak in Biden, vergeleken met 39 procent die geen vertrouwen in hem had. Interessant is dat Biden populairder lijkt te zijn in de wereldwijde attitude-enquête dan onder Amerikanen. De FiveThirtyEight poll-tracker ontdekte onlangs dat 54 procent van de Amerikanen de prestaties van Biden afkeurt, vergeleken met 40,5 procent die het goedkeurt.

In 14 landen zei een meerderheid vertrouwen te hebben in Biden “om het juiste te doen met betrekking tot wereldaangelegenheden”, vergeleken met zeven landen waar meerderheden een gebrek aan vertrouwen uitten (de meningen in Brazilië en Indonesië waren verdeeld). Uit het onderzoek bleek ook dat Biden in 2023 populairder is dan Donald Trump in 2019 in alle landen behalve Hongarije (zonder gegevens over 2019 voor Australië). In meerdere landen is Biden beduidend populairder dan Trump. Zo sprak 13 procent van de Duitsers vertrouwen uit in Trump in 2019, terwijl 67 procent vertrouwen uitsprak in Biden in 2023. Hongarije is de enige uitzondering, aangezien 33 procent van de Hongaren vertrouwen had in Trump in 2019, maar slechts 19 procent sprak vertrouwen uit in Biden.

Een andere belangrijke bevinding is dat mensen die voor het onderzoek werden geïnterviewd eerder zeiden dat de VS – in plaats van China – de leidende economie ter wereld is. Van de 23 landen in de peiling noemde een mediaan van 41 procent de VS de leidende economische macht, vergeleken met 33 procent die China op de eerste plaats plaatste. Deze mening was vooral sterk in Zuid-Korea, Japan en Israël, waar respectievelijk 83 procent, 64 procent en 61 procent de VS als de leidende economie noemden. Slechts een meerderheid in Italië (55 procent) zei dat China de grootste economie ter wereld is, hoewel de helft van de Australiërs het daarmee eens was. Het Pew-rapport merkte op dat het percentage dat de VS als de topeconomie beschouwt, de afgelopen drie of vier jaar in 10 landen is toegenomen.

De bevindingen van het onderzoek suggereren ook dat veel mensen over de hele wereld een genuanceerd beeld hebben van de rol van de VS in de mondiale politiek en veiligheid. Terwijl 82 procent het ermee eens was dat de VS zich met andere landen bemoeit, zei 61 procent ook dat het “bijdraagt aan vrede en stabiliteit over de hele wereld”. Sterker nog, 50 procent van de respondenten zei dat de VS tussenbeide komt en bijdraagt aan vrede en stabiliteit. Zwart-witopvattingen over het wereldwijde beleid van de VS als geheel goed of geheel slecht vertegenwoordigen niet het begrip van veel mensen van de rol van het land in de wereld.

De Pew Global Attitudes-enquêtes zijn altijd fascinerend en bieden belangrijke inzichten in de publieke perceptie van wereldaangelegenheden. Natuurlijk is geen enkele peiling ooit perfect. De Pew-peiling doet goed werk door een verscheidenheid aan landen op te nemen in termen van geografische en economische diversiteit. Het is echter overdreven afhankelijk van landen die bondgenoten van de VS zijn, waaronder Europese staten, Japan, Zuid-Korea en Australië, en landen die al lang een positieve relatie met Washington zoeken, zoals India. Belangrijke vijandige landen – zoals China, Iran en Rusland – zijn niet inbegrepen. Er zijn geen Arabische landen vertegenwoordigd in het onderzoek. De uitsluiting van deze en andere staten lijkt te wijten te zijn aan beperkte middelen en moeilijkheden bij het uitvoeren van peilingen van hoge kwaliteit in sommige landen; daarom is het opmerken van hun weglating geen kritiek op de enquête, maar het is desalniettemin een belangrijke opmerking om te maken bij het interpreteren van het nut van de enquête voor het begrijpen van mondiale perspectieven.

Rekening houdend met dergelijke kanttekeningen, zou het onderzoek geruststellend moeten zijn voor Amerikaanse politieke en zakelijke leiders. De Amerikaanse soft power en economische macht blijven voorlopig sterk.

  • Kerry Boyd Anderson is schrijver en adviseur politieke risico’s met meer dan 18 jaar ervaring als professionele analist van internationale veiligheidskwesties en politieke en zakelijke risico’s in het Midden-Oosten. Haar eerdere functies waren onder meer adjunct-directeur voor advies bij Oxford Analytica.