Home » Surinaams nieuws » UCI Track Nations Cup: Tjon En Fa zesde op keirin in Canada

UCI Track Nations Cup: Tjon En Fa zesde op keirin in Canada

door Terence Oosterwolde

PARAMARIBO — Jaïr Tjon En Fa heeft in Milton, Canada de zesde plaats behaald in de finale van de keirin tijdens de UCI Track Nations Cup 2023. Tijdens de tweede stop in Caïro, Egypte was hij vijfde geworden. In het algemeen klassement eindigt de Surinaamse baanwielrenner op dit onderdeel als vijfde met 1.081 punten na de drie races.

In de eerste ronde van de keirin eindigde Tjon En Fa nog als derde in de vijfde van zes heats. Omdat slechts de seriewinnaars automatisch verder mochten, moest hij rijden in de repechage. In de herkansingsronde sloeg hij toe en pakte de zege in heat zes en een plaats in de tweede ronde. Hetzelfde was het geval met zijn World Cycling Centre-teamgenoot Nicholas Paul.

Beide renners stelden met een derde plaats in hun tweederondeserie hun plek in de finale veilig. Tjon En Fa finishte in heat 2 achter de Australië Matthew Glaetzer en de Canadees James Hedgcock. In de eerste serie bemachtigden Maximilian Dornbach van Duitsland, Aussie Matthew Richardson en Paul de finaleplaatsen.

Finale

Richardson finishte in de finale na 9,939 seconden en veroverde de gouden plak. Het zilver was voor Dornbach, terwijl Paul beslag legde op de bronzen plak. De vierde, vijfde en zesde plaats waren voor Hedgcock, Glaetzer en Tjon En Fa. Met zijn eerste plaats in Canada werkte Richardson zich op tot de tweede plek in het algemeen klassement met 1.280 punten. Met tachtig punten meer sloot de Colombiaan Kevin Quintero de UCI Track Nations Cup-cyclus als winnaar af.

Tjon En Fa verschijnt zondag aan de start van de 200 meter sprint. Van de 37 renners die staan geregistreerd, start de Surinaamse baanwielrenner zondag als 34ste. Na hem rijden Quintero, de Pool Mateusz Rudyk en Richardson als laatste. De vier snelsten plaatsen zich automatisch voor de achtste finales. De nummers vijf tot en met 28 rijden in de zestiende finales.

Tachana Dalger

Ook Tachana Dalger zit in Canada. Zij kwam zaterdag uit op de 200 meter sprint. Uit de groep van dertig deelneemsters, startte ze in de kwalificatie als negende. Met haar 11,709 seconden, de langzaamste tijd in het deelnemersveld, kwam ze niet uit de qualifying. Hetzelfde overkwam Dahlia Palmer van Jamaica (11,639).

Dalger rijdt zondag de keirin. In de eerste ronde is ze ingedeeld in heat 4 van vijf. Net als bij de mannen plaatst alleen de seriewinnaar zich direct voor de tweede ronde. De rest moest proberen dat te bewerkstelligen in de repechage.