Home » Surinaams nieuws » UCI Track Nations Cup: Tjon En Fa vijfde op keirin

UCI Track Nations Cup: Tjon En Fa vijfde op keirin

door Terence Oosterwolde

PARAMARIBO — Jaïr Tjon En Fa is niet zo lang terug als vijfde geëindigd in de finale van het onderdeel keirin tijdens de UCI Track Nations Cup in Caïro, Egypte. De Japanner Shinji Nakano veroverde donderdag de gouden plak in 10,613 seconden. Zijn landgenoot Kaiya Ota pakte het brons. De zilveren medaille ging naar de Maleisiër Muhammad Sahrom, die slechts 0,057 seconde moest toegeven.

Plekken vier tot en met zes in de finale waren voor de Japanner Kohei Terasaki (+0,135), Tjon En Fa (+0,342) en de Fransman Sebastien Vigier (+0,362). In de kleine finale ging de zege naar de Colombiaan Kevin Quintero, die daardoor als zevende eindigde. Hij hield onder anderen de Brit Jack Carlin (+0,129) en Shih Feng Kang van Taiwan (+0,196) van zich af. De Zuid-Amerikaan kreeg wel een waarschuwing, maar behield zijn toppositie in de race om de plekken zeven tot en met twaalf.

Voor Tjon En Fa is de vijfde plek een flinke sprong vooruit, nadat hij op 25 februari tijdens de UCI Track Nations Cup in Jakarta slechts 32ste was geworden. Hij kreeg toen één punt. Zijn vijfde plaats donderdag leverde hem 560 punten op, waardoor hij nu is geklommen naar de dertiende plek in het algemeen klassement met 561. De ranglijst wordt aangevoerd door Sahrom met 1.240 punten, gevolgd door Nakano met 1.200. De Nederlander Harrie Lavreysen, die in Jakarta kampioen was geworden maar donderdag dertiende werd, zit nu op plek drie met 1.080 punten. De eerste plaats levert achthonderd punten op.

Tjon En Fa komt vrijdag uit op de 200 meter sprint. Op dat onderdeel zijn er 54 inschrijvingen. Lavreysen, die dit nummer op 26 februari won in Jakarta, start de kwalificatie als laatste. Vóór hem beginnen de Pool Mateusz Rudyk, Quintero en Carlin, terwijl Tjon En Fa als nummer vijftig start. De vier snelste renners in de kwalificatie krijgen vrije doorgang tot de achtste finales. De nummers vijf tot en met 28 kwalificeren zich voor de zestiende finales. De UCI Track Nations Cup-cyclus wordt afgesloten met de laatste stop in Milton, Canada (20-23 april).