Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Tweede Health, Wellness & Fitness Fair in Commewijne

Tweede Health, Wellness & Fitness Fair in Commewijne

door Tascha Aveloo

PARAMARIBO — “Door deelname aan de beurs toon je als ondernemer niet alleen je maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid, maar geef je ook een boost aan de economie, je eigen branding en groei.” Dit vertelt Vanessa Limon, directeur van B-More Consultance, de organisator van de tweede Health, Wellness & Fitness Fair, die op 17 september in het Openluchtmuseum Fort Nieuw-Amsterdam wordt gehouden.

Voor deze locatie is gekozen vanwege het historische karakter ervan en de omgeving. Daarmee geeft Limon ook inhoud aan het streven om deze jaarlijkse beurs steeds in een ander district te houden. Vorig jaar vond de eerste editie plaats in Paramaribo.

Het doel van deze tweede beurs is bewustwording voor een meer gezonde levensstijl, vertelt Limon in gesprek met de Ware Tijd. Haar activiteit wordt voor het eerst gehouden in september, de Surinaamse toerisme maand. Die keus is niet uit de lucht komen vallen. “Wellness toerisme is deel van toerisme dat wereldwijd een miljoenen dollar verdienmogelijkheid is”, stelt de organisator.

Voordelen

Ze wijst erop dat een gebalanceerde levensstijl van eten, drinken, bewegen en ontspanning zorgt voor innerlijke rust, energie en vrede. “De mens die in balans is, is een fijne, betrokken collega en produceert en presteert meer op het werk. Maar ook thuis is er een betere sfeer van respect en verdraagzaamheid.”

Gezonde burgers zijn ook een voordeel voor de maatschappij, want door gezond te zijn vermindert de druk op de gezondheidszorg, waardoor de overheid zich vrijwel alleen hoeft te richten op preventie. “Wanneer health, wellness en fitness in balans zijn, wordt het risico op ziekten en aandoeningen, zoals diabetes, hypertensie, hart- en vaatziekten en andere niet-overdraagbare chronische ziekten minder.”

Programma

De beurs staat open voor personen of bedrijven, zoals sportscholen, mensen die handelen in kruidenthee soorten, lokaal vervaardigde zeep, diverse oliën, pedicure en nagelstudio. Bezoekers aan de beurs mogen ook naar een expositie die in het museum wordt gehouden. “Op het programma staan een demonstratie van deelnemers aan eerder gehouden ‘Sterkste man/vrouw’-contest, golf, kickboks en pencak silat-presentaties, maar ook kinder yoga, trampoline en als entertainment jaran kepang en Benjamin Fayah. De Lotus Wellness House tovert het Kruithuis in de tuin van het Openluchtmuseum om tot een plek voor massages, behandelingen en producten.

Het wordt een interactieve dag met gezonde voeding en drinken, storytelling voor kinderen, fitness en paaldansen en veel natuurlijke producten, zoals zeep en bodyscrub. Bezoekers kunnen ook worden rondgeleid in het museum en er zal gelegenheid zijn tot massage en om deel te nemen aan workshops over sport.

Politieke betrokkenheid

Limon pleit dat toerisme in beleidsopzicht breder wordt aangepakt, omdat meerdere ministeries erbij zijn betrokken, zoals Transport, Communicatie en Toerisme, Openbare Werken, Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. “We maken ons klaar voor ‘olie en gas’, maar diezelfde inzet kan ook worden ingebracht voor toerisme. Daarvoor hebben we opleidingen nodig.”

Volgens haar kan worden gedacht aan de productie van lokale kruiden en medicinale oliën, zepen, crèmes en shampoos voor de internationale markt. “We moeten wakker worden en niet meer wachten op anderen of de overheid. Deze beurs draagt ook bij aan toerisme. Toerisme is serieuze business en zo moeten we het ook aanpakken.”

World Wellness Weekend

Limon is sinds kort aangesloten bij de organisatie ‘World Wellness Weekend’ en is aangesteld als de ambassadeur in Suriname. Op het digitale platform zijn er meer dan tweeduizend steden in bijna 150 landen, zoals België, Brazilië, Bolivia, Zwitserland en Italië. Suriname is nu dus ook internationaal in beeld als wellness land.

Limon: “De ambassadeurs van deze organisatie zijn in hun land mensen die werken in de health- en wellness sector, onder wie saloneigenaars, sportinstructeurs en masseurs.” De bedoeling van de organisatie is het stimuleren van de industrie en kennisoverdracht en om inzicht in de branche te krijgen. Er worden jaarlijks wereldwijd topontmoetingen gehouden in de lid landen. “Wij gaan eraan werken dat dit ook hier gebeurt. We moeten groter gaan denken. Onze medicinale kruiden, zepen en oliën kunnen toch ook terecht komen in een spa in Zwitserland?”