Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Tweede editie ‘Fosten Kukru Festival’ veelbelovend

Tweede editie ‘Fosten Kukru Festival’ veelbelovend

Het culinair festival ‘Fosten Kukru Fesa’ krijgt dit jaar een groter kick-off. De tweede editie van het festival wordt deze keer van 25 tot en met 27 augustus gehouden door het Directoraat Cultuur van ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur op het Onafhankelijkheidsplein. Volgens Clifton Braam, Onderdirecteur Cultuur, is het in 2022  goed gegaan en wordt dit jaar een grotere officiële kick- off georganiseerd.

Als voorloper van het evenement is er op vrijdag 11 augustus een voorproefje, ‘Tes na fesi’, georganiseerd op het terrein van het Directoraat Cultuur. De bedoeling van het ‘Tes na Fesi’ was om de mensen te laten proeven wat de standhouders allemaal op hun menu zullen hebben tijdens het festival.

Elke etnische groep krijgt 3 tot 4 verkoopstanden en kleine ondernemers zoals de schaafijsman, worstman en koekverkoper krijgen ongeveer 20 verkoopstanden. Dit verschilt met de opzet van vorig jaar, waarbij 6 grote etnische groepen de beschikking hadden over één stand.

Vooral de marron keuken, waaronder die van de matawai en de aucaanse keuken zullen goed vertegenwoordigd zijn. Ook de Portugese keuken zal in verband met 170 jaar Portugese Immigratie in Suriname erbij zijn.

De inschrijvingen zijn vlot verlopen en belooft de organisatie drie dagen volop eten, drinken en goede muziek op het plein.

“Uitgangspunten van het Directoraat Cultuur zijn, behoud van ons immaterieel en materieel erfgoed en het behouden wat van ons is.  We eten van elkaar maar weten we wel precies wat de gerechten zijn en hoe ze worden klaargemaakt?”, stelt Braam.  De onderdirecteur benadrukt dat de gerechten die ooit zijn meegenomen door de mensen die hier naartoe zijn gekomen behouden moeten worden.

Overdracht

“Het is belangrijk te weten dat dit om een stukje overdracht gaat. Vandaar dat de mensen ook echt zullen staan koken in de diverse keukens en vertellen over hoe de gerechten worden klaargemaakt”, aldus de onderdirecteur. Twee grote sponsoren bij dit evenement zijn de Suriname Alcoholic Beverages (SAB) en Fernandes. De laatste zal ter plekke berliner bol klaarmaken.

“Het culinair festival ‘Fosten Kukru Fesa’ zal op het gebied van toerisme een toegevoegde waarde opleveren. En het zal vervolgens tot een nationaal festival moeten uitgroeien waar men elk jaar in augustus naar kan uitkijken zoals in Nederland het welbekende Kwaku festival. Het festival moet iets zijn voor Surinamers, toeristen en vakantiegangers die speciaal naar Suriname komen om eraan mee te kunnen doen”, aldus Braam.