Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — Een plantenkas ontwerpen die de vochtigheid van de gewassen en de hoeveelheid zonlicht reguleert, of een mini-park waarbij de lampjes branden op zonne-energie of papierproductie van bananenbast. Dit alles en meer is te zien tijdens de Vanguard Sustainable Development Fair van de Vanguard Community College aan de Surinamestraat. De eerste beursdag was donderdag en dinsdag is de tweede tevens laatste dag van de beurs.
Studenten moesten voor een schoolopdracht ontwerpen bedenken en uitvoeren. “Dit jaar is ervoor gekozen om deze opdracht te plaatsen in het kader van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van het Verenigde Naties Ontwikkelingsprogramma. We hebben de studenten uitgedaagd om duurzaamheid te koppelen aan hun project”, zegt directeur Yuri Dipotaroeno.
Creativiteit
Met deze opdracht tonen de studenten op creatieve en innovatieve wijze wat zij hebben geleerd in het eerste en tweede jaar. Leerlingen van VOS-scholen die ook practica en proefjes doen, zijn uitgenodigd om de beurs te bezoeken.
Tarelynn Arah studeert electrical engineering (elektrotechniek) en heeft met een schoon energie programma waaronder zonnepaneel een mini stad gebouwd. “Het klimaat in ons land is voor het grootste deel heet dus daarom heb ik gekozen voor zonnepanelen. Ik ben van mening dat onze wegen en fietspaden ook breder mogen en dat we meer aan recycling mogen doen”, zegt ze.
Dat alles komt dan ook tot uiting in haar project met bankjes, gebouwen en verkeerslichten. Arah vertelt dat zij hiermee veel heeft geleerd over de duurzame ontwikkelingsdoelen.
Gilian Kasandikromo heeft gewerkt aan een automatisch greenhouseproject, een plantenkas. “Als het te heet is gaat er door middel van sensoren een ventilatiesysteem aan. Als we dit op schaal bouwen kunnen we een goed plantensysteem hebben”, vertelt hij. Verder hebben de studenten een houtskoolproductie van kokosbast, maken ze kokosmeel en kokosolie, wordt er papier uit bananenbast gemaakt en papajazeepjes.
Ondernemingsgericht
De coördinator onder de studenten Yaïsa Bhaggan, vertelt dat zij samen met haar medestudenten een projectplan moest maken, zorgen voor tijdsbeheer en financiering voor al de projecten. De coördinator onderbouw Roshnie Goercharn zegt dat op deze manier de studenten leren een onderneming opzetten.” Samen met de studenten is zij jaarlijks bezig met het opzetten van hun studieopdracht waarvoor ze een rapportcijfer krijgen.
De Vanguard Community College heeft op dit moment drie scholen: School of Engineering, School of Technology en School of Education. Om toegelaten te worden moet een student een Havo-R-, VWO-S- of Natindiploma met natuurkunde en scheikunde in het vakkenpakket hebben. Studenten krijgen de mogelijkheid om de studie binnen drie in plaats van vier jaar te doen.
Bhaggan die als eerst gebruik maakt van deze optie zegt dat het vooral in het begin best zwaar was. “Maar ik vind het heel interessant en zeker omdat we erg praktisch bezig zijn. Ik hou ervan om zaken te onderzoeken en ben ook oplossingsgericht. En als het op mijn studie aankomt ben ik een absolute doorzetter.”