Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Twee miljard dollar investeringen in Suriname

Twee miljard dollar investeringen in Suriname

PARAMARIBO, 21 mei – In Suriname is ruim twee miljard dollar geïnvesteerd de afgelopen tien jaar. Dit meldt de Economische Commissie voor Latijns Amerika en het Caribisch gebied, Eclac. Het grootste deel van de investeringen had betrekking op de mijnbouw. Eclac vindt het opmerkelijk dat de investeringen toenemen, ondanks de internationale malaise. “En er komt nog meer de komende jaren”, zegt voorzitter Henk Naarendorp van de Kamer van Koophandel & Fabrieken.

Tot 2015 worden investeringen voorzien tot ruim een miljard dollar. Het gros is weer bestemd voor de mijnbouw. “Het is een bevestiging dat wij als investeringsbestemming steeds meer op de wereldkaart worden geplaatst. Politiek is het best stabiel, hoewel er van tijd tot tijd vervelende dingen plaatsvinden. En het land is redelijk veilig”, zegt Naarendorp tegenover de Ware Tijd. De relatief grote vloed geld mag geen reden zijn tot gerustheid, integendeel.

De mijnbouwindustrie is nu eenmaal vluchtig van aard. “Wij moeten deze grote investeringen gebruiken om de andere sectoren te ontwikkelen”, aldus Naarendorp. Het is de enige duurzame manier om werkgelegenheid te scheppen. Grootschalige mijnbouw is daar veel te kortstondig voor. Eer de rest van de economie echt en alternatief, zal heel wat moeten gebeuren. Wetgeving moet worden gemoderniseerd en het klein en middenbedrijf moet flink opgekrikt worden.