Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Twaalfoe lo: ‘Staat moet Banai erkennen als granman’

Twaalfoe lo: ‘Staat moet Banai erkennen als granman’

door  Samuel Wens

BOVEN-SURINAME — De Saamaka Twaalfoe Lo wil dat de regering Frans Banai dinsdag voor een officiële kennismaking ontvangt. Hij werd op 26 augustus als granman van de Saramaccaners aangesteld. In een schrijven aan president Chandrikapersad Santokhi vraagt de Twaalfoe Lo dat de overheid voorbereidingen treft om Banai administratief te erkennen. Wettelijk geldt Albert Aboikoni als granman.

De ceremoniën en rituelen rond de traditionele aanstelling van Banai als grootopperhoofd van de Saramaccaners, langs de Suriname- en Gran Riorivier, zijn intussen afgerond. Hij is aan het hoogste orakel van de Saamaka in Bindiwata gepresenteerd en vervolgens geaccepteerd staat in het schrijven.

Instructies afwachten

Van de brief zijn afschriften gestuurd naar vicepresident Ronnie Brunswijk en minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS). De bewindsvrouw zegt desgevraagd tegen de Ware Tijd dat ze het schrijven nog niet onder ogen heeft gehad. “Ik zal bij aankomst het onmiddellijk opvragen en instructies afwachten”, aldus Emanuël die momenteel in het binnenland vertoeft.

De hoofdkapiteins Alfred Amoesi, Glen Kakai en Obe Kwadjani hebben het schrijven van de Twaalfoe Lo bezorgd op de kabinetten van de president en vicepresident en bij ROS. Naar verluidt heeft Brunswijk zijn afschrift zelf in ontvangst genomen.