Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Trudeau beschuldigt India van betrokkenheid bij moord op sikh-leider in Canada

Trudeau beschuldigt India van betrokkenheid bij moord op sikh-leider in Canada

De Canadese minister-president Justin Trudeau beschuldigt de Indiase regering ervan een rol te hebben gespeeld bij een moord op Canadees grondgebied. De Canadese veiligheidsdiensten zeggen dat er een link is tussen de Indiase regering en de moord op religieus leider Hardeep Singh Nijjar.

Nijjar, een sikh, was een groot voorstander van Khalistan, een onafhankelijke staat voor sikhs in India. Hij werd daarom door India gezien als terrorist. In juni werd hij door twee mannen doodgeschoten voor een sikhtempel in de Canadese staat Brits-Columbia.

Volgens Trudeau hebben Canadese veiligheidsdiensten nu een link gelegd tussen de aanslag op Nijjar en de Indiase staat. “Canadese veiligheidsdiensten onderzoeken al tijden betrouwbare beschuldigingen van een potentieel verband tussen de Indiase staat en de dood van een Canadees, Hardeep Singh Nijjar”, zei de premier bij een noodbijeenkomst in het Lagerhuis.

“Elke betrokkenheid van een buitenlandse regering bij een moord op een Canadees op Canadees grondgebied is een onacceptabele schending van onze soevereiniteit”, aldus de Canadese premier.

Trudeau zou deze vondst onlangs hebben voorgelegd aan z’n Indiase evenknie Narendra Modi. Het is niet duidelijk hoe Modi daarop reageerde. De Canadese premier riep de Indiase regering op om mee te werken aan het onderzoek.