Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » TRC Promotion 30 jaar: ‘Kijk wat het nu is geworden!’

TRC Promotion 30 jaar: ‘Kijk wat het nu is geworden!’

“Het is net een kind dat je geboren ziet worden, opgroeien, mooie en minder mooie ontdekkingen ziet doen.” Zo vertelt Richardo Tuinfort, de motor achter de Tropical Rhythm Connection Promotion, die dertig jaar bestaat.

door Steven Seedo

“Het betekent veel voor mij. Een kind dat wordt geïnspireerd tot het creëren van mooie dingen en eigenlijk toch altijd kind is gebleven. Dit zeg ik, omdat TRC Promotion door liefde is ontstaan. Ik wilde iets creëren wat er nog niet was. En kijk wat het nu is geworden!”

TRC Promotion viert het dertigjarig jubileum op 17 september met een speciaal evenement in Theater Zuidplein Rotterdam. “Het is zeer spannend, omdat ik normaliter alles tijdig rond heb, maar nu blijf ik knippen en plakken. Niets is goed en ik ben nogal kritisch. Om een goede vriendin van mij te citeren: ‘A keskesi e bosi en ma te a kiri en’. Wij zullen in elk geval de bezoekers verrassen, want TRC Promotion zal uitpakken.”

“Aan elk productie heb ik een speciaal gevoel overgehouden en met elk van ze heb ik één of andere bijzondere emotie ervaren”

Geen favoriete productie

Onder Tuinforts leiding scout, stimuleert en promoot de organisatie al drie decennia (nog) onbekende artiesten uit alle culturen. Verder plaatst ze veel producties van vergeten muzikale grootheden uit het verleden weer in de spotlights.

Al gauw na de oprichting bleek voor de initiatiefnemer hoe de kunst- en cultuurwereld in elkaar zat. Daar had hij moeite mee. “Ik had geen medestanders en mijn netwerk was in die tijd nog minimaal, waardoor ik moeizaam voet aan de grond kreeg. In die tijd was het niet zoals nu, dat je via via iemand voor je karretje kon spannen om je naar binnen te sluizen.”

Het is heel moeilijk voor Tuinfort om, gelet op zijn vele producties, te praten over ‘de beste’. “Aan elke productie heb ik een speciaal gevoel overgehouden en met elk van ze heb ik één of andere bijzondere emotie ervaren. Ik heb niet echt een favoriete productie. Je probeert altijd de verwachtingen te overtreffen en volgens mij is dat ons best goed gelukt.”

Van ‘A poku tori – Lieve Hugo’ zijn er twee versies gemaakt. De eerste in 2005 met Winston Scholsberg als verteller. Vier jaar later volgde die met de Nederlandse actrice, zangeres, verhalenvertelster en presentatrice met Surinaamse roots Gerda Havertong als moeder van Lieve Hugo.

“Samen met schrijver Guus Pengel en wijlen Mike Ho Sam Sooi sleutelden we aan de eerste versie, omdat we zagen dat er meer in zat. Een moeder zou het verhaal van haar zoon mooier kunnen vertolken. Heel snel was ik met haar in contact om haar voor deze nieuwe rol te contracteren. De rest is geschiedenis…” Deze versie werd uiteindelijk ook in Theater Thalia in Paramaribo opgevoerd in 2010.

Andere bekende producties van TRC Promotion zijn ‘Dock of the Bay’, ‘Het Surinaams Dorp op Dunya Festival’, ‘The Ultimate Black Gospel’, ‘Suriname op Zuid Festival’, de ‘Mahalia Jackson kerkentour’, ‘Music, Kawna Dey’ (Commewijnedag), ‘Tan memre den’ en ‘John Oldenstam sings Marvin Gaye’.

Bij het ontstaan van de organisatie waren de shows of toneelstukken veelal te zien in buurthuizen, achterafzaaltjes of in een feestzaal. Toen al pleitte Tuinfort om over te stappen naar reguliere theaters omdat kleine accommodaties een gepasseerd station waren.

Toekomst

Over de toekomst zegt Tuinfort dat het tijd is om het stokje over te dragen. “Er zijn zoveel jonge talenten die mooie dingen maken en passen in deze snelle tijd. Tegenwoordig is alles smart, dus je begrijpt, dat je met de tijd mee moet.”

Er liggen nog plannen die hij aan het afronden is en in de tussentijd kijk hij uit naar mensen die de stichting zouden willen leiden. “Dit is misschien al een oproep naar die jongeman of vrouw, die kunst en cultuur interessant vindt. Ik ben er zelf niet financieel rijker van geworden, maar heb wel veel kennis en liefde ervaren.”

Tuinfort vertelt aan de Ware Tijd dat hij zou willen werken aan het verder tot ontwikkeling brengen van talenten in Suriname. “Ik heb bijvoorbeeld een vriendin die verbonden is aan de Nationale Volksmuziekschool en weet dat zij vanuit Nederland, maar ook uit andere delen in de wereld, hulp best goed kan gebruiken. Dus wat Suriname betreft, zou dat misschien iets kunnen zijn om aan te werken.”