Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Trainingskamp Montjoly in Suriname succesvol verlopen

Trainingskamp Montjoly in Suriname succesvol verlopen

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Marco-Oliver Anatole kijkt met een tevreden gevoel terug op het trainingskamp in Suriname van volleybalkampioen Montjoly uit Frans-Guyana. De buitenlandse club won zaterdag drie van de vier gespeelde partijen op het monseigneur Aloysius Zichem Sportcentrum (Walter Amo op het vroegere NGVB-complex).

Van hoofdklasser Livo, die de Franse club uitnodigde, werden twee van drie sparringspartijen gewonnen. Bij de andere triomf werd de Scholen Volleybalvereniging slachtoffer. Anatole liet in gesprek met de Ware Tijd weten dat de voorbereiding op weg naar de finalewedstrijden in Frans-Guyana heel erg belangrijk waren voor zijn club.

 “Voor mij was het een geweldige ervaring en ik hoop dat dat ook het geval was bij de meeste speelsters”

Raphaël Toussain

“We hebben het tempo van de technische en fysieke training met het oog op de laatste fase verhoogd”, meende de Fransman. De stage in Suriname stelde zijn ploeg in staat om aan spelfasen te werken en verschillende spelersparen te rouleren.

Intensiteit

Montjoly won de eerste twee partijen in straight sets van respectievelijk Livo en SVV voordat het daarna in driesets werd verslagen door de gastheer. In een enerverende slotpartij werd Livo in een viersetter teruggewezen.

Anatole wees erop dat zijn ploeg elf sets van 25 punten maakte waarvan acht werden gewonnen en drie verloren. “De intensiteit van het spel stelde ons in staat om het beheer van vermoeidheid te versterken en ook aan helderheid te werken. Dat is heel belangrijk in onze voorbereiding”, onderkende Anatole. Montjoly gaat naar zijn zeggen nu gedurende een week een fase in van herstel en herhaling van het technische gebaar.

Dankbaar

De buitenlander bedankte Livo voor het positief ingaan op het verzoek en er alles aangedaan heeft om de stage mogelijk te maken. Montjoly bekostigde alles zelf; Livo moest alleen zorgen voor de speelaccomodatie.  “We zijn Livo en hun coach (Lionel Nabibaks,..red.) zeer dankbaar en zullen blij zijn ze te mogen verwelkomen in Frans-Guyana.” Montjoly kreeg van de Surinaamse ploeg een geschenk mee als aandenken. “We hebben nu dus nog ongeveer een week om te werken en een aantal dingen te bekijken om de laatste fases van de playoff zo goed mogelijk te beginnen”, aldus Anatole. De finalewedstrijden worden op 26 en 29 april gespeeld tegen rivaal Sport Guyanais.

Spelers van Montjoly en Livo tesamen met hun respectieve coaches Marco-Oliver Anatole (hurkend links) en Lionel Nabibaks (staand derde vanuit rechts).

Geweldige ervaring

Matoury eveneens uit Frans-Guyana speelde ook wedstrijden in Suriname. Dat betrof een uitwisseling met de Surinaamse Volleybalbond waarbij er vanaf na aankomst woensdag tot en met zaterdag wedstrijden in de meisjesjunioren en vrouwensenioren klassen werden gespeeld.

Matoury behaalde bij de vrouwen zeges op Marwina, Gideon, Avanti, SVV, Livo, Yelyco 2 en Condor. Voordat de laatste ontmoeting zaterdagavond in het Livo-toernooi in driesets werd verloren van Yelyco 1, was Condor donderdag ook succesvol tegen de Fransen, die dezelfde avond één set moesten afstaan aan Yelyco 1 voordat de tweede gelijk eindigde.

 “Voor mij was het een geweldige ervaring en ik hoop dat dat ook het geval was bij de meeste speelsters”, meende clubvoorzitter Raphaël Toussaint van Matoury. “Toch zou dit verblijf moeten dienen om de werklijnen te sturen en vooral wat selectiever te zijn bij het kiezen van spelers als het project prestaties blijft.”

Competitiever

Wat Toussaint van de gespeelde duels heeft overgehouden, is dat zijn team een heel goed niveau heeft. “Alleen moeten we in alle sectoren nog meer werken om nog competitiever te zijn.” Dat zal naar zijn zeggen waarschijnlijk niet meteen gebeuren “want we zullen nieuw bloed in het team spuiten. We hebben jonge mensen die het willen en we moeten ze heel vroeg in het diepe gooien.” Naast de ervaren speelsters, onder wie Erika Toussaint, Anouschka Itieman en Viviane Behary Laul Sirder, draaiden onder meer de jeugdigen Anaelle Hendrick en Jalya Dimanche mee.