Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Training over delen accurate en actuele informatie natuurlijke hulpbronnen

Training over delen accurate en actuele informatie natuurlijke hulpbronnen

PARAMARIBO — Het Extractive Industries Transparency Initiative in Suriname (Eiti-SR) wil actuele en accurate informatie publiceren over het beheer van natuurlijke hulpbronnen in Suriname. Daarbij wordt meegenomen de manier waarop concessies worden toegewezen, de bedragen die bedrijven betalen aan belastingen, royalty’s en sociale bijdragen die ze leveren.

In dit kader heeft het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) de driedaagse workshop ‘Eiti Suriname on Improved Governance Frameworks for Extractive Industries’ georganiseerd. Ongeveer negentig participanten, onder wie vertegenwoordigers van ambassades, ministeries, organisaties en bedrijven hebben woensdag geparticipeerd. Donderdag en vrijdag waren expliciet bestemd voor de multi-stakeholders groep, het secretariaat en diverse afdelingen binnen NH die te maken hebben met de extractieve industries. De workshop is verzorgd door Eiti-Trinidad & Tobago.

Novella Alcantra-Majana, nationaal coördinator van Eiti-Suriname, zegt dat het de bedoeling is om kennis te delen met de samenleving en Eiti-Suriname om elkaar op te trekken. “Eiti-Trinidad & Tobago is één van de weinige instituten die heel hoog heeft gescoord bij de Eiti-validation en daar willen wij ook naartoe”, aldus Alcantra-Majana.

Volgens Preciosa Simons, directeur Mijnbouw op NH, geeft de “fantastische workshop” aan dat het ministerie niet stilstaat met het Eiti-gebeuren “en dat we willen meewerken”. Drie weken geleden was een delegatie van Eiti op bezoek voor de pre-validatie van Suriname.

Simons tegen de CDS over de inbreng van de stakeholders tijdens de workshop: “Het is belangrijk dat wij insteek van hen krijgen, maar ook meer bekendheid geven vanuit het Eiti over waarom het van eminent belang is. Hierdoor kunnen rapportages worden opgemaakt met de data vanuit de mijnbouwsector, waaronder de goudwinning, andere mineralen en de olie-industrie.”

Participanten tijdens de workshop die georganiseerd is door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. [Foto: CDS]