Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Training Aquacultuur met Wereldvoedseldag

Training Aquacultuur met Wereldvoedseldag

Het onderdirectoraat Visserij (ODVIS) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een Aquacultuur training georganiseerd. Ruim 25 participanten hebben deelgenomen aan deze ééndaagse training. De bovengenoemde training is één van de activiteiten van het ministerie van LVV, die in het kader van Wereldvoedseldag (WVD) op 16 oktober wordt georganiseerd.

WVD is door de voedselorganisatie Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties uitgeroepen om aandacht te schenken aan voedselzekerheid. Het thema voor dit jaar is ‘A-zero hunger world by 2030 is possible’.

vijverconstructie, vermeerdering van verschillende aquacultuur organismen, voeding en dieet formulering, integratie van aquacultuur met landbouw en veeteelt, kosten berekening en management zijn onderwerpen die behandeld zijn.

In Suriname wordt aquacultuur voornamelijk uitgeoefend in het district Commewijne. De aquacultuurbedrijven zijn Surifish Farm NV en Amazon Aquaculture Enterprise NV, die Tambaqui kweken. Deze is van oorsprong uit het Amazonegebied. Beide bedrijven exporteren de tambaqui naar het buitenland en leveren lokaal. Rode tilapia en kwi-kwi worden ook geteeld, hoofdzakelijk voor eigen gebruik en voor sportvisserij. Op kleine schaal wordt aquaponic uitgeoefend. Aquaponic is een (samen)teelt van landbouwgewassen en vissen.

Elk jaar organiseert het ministerie van LVV tal van activiteiten in verband met WVD. De kick-off heeft dit jaar vorige week plaatsgevonden, met de herdenking van ‘Dag der Agrariërs’ op 8 oktober.

Op de cook-out, georganiseerd door de Federatie van Surinaamse Agrariërs in samenwerking met het ministerie van LVV, hebben vicepresident Ashwin Adhin, de ministers Lekhram Soerdjan van LVV en minister Stephan Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, hardwerkende agrariërs gehuldigd.

Op 8 oktober heeft een bloemenhulde plaatsgevonden bij het standbeeld van de agrariër Shivakoemar Kisoensingh, bij de Landbouwmarkt te Kwatta.