Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Tourgidsen content met zeeschildpaddentraining

Tourgidsen content met zeeschildpaddentraining

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Meer dan veertig tourgidsen hebben dinsdag een zeeschildpaddentraining gevolgd. Tourgids Akash Kanhai, die voor de eerste keer een zeeschildpaddentraining heeft bijgewoond, is content erover. Hij is van mening dat gidsen een dergelijke training moeten volgens alvorens ze een trip organiseren naar Braamspunt, waar er een legstrand van deze dieren is. “De training was inhoudelijk erg duidelijk. Het gaat over hoe je moet omgaan met de zeeschildpadden. Deze training is heel erg belangrijk voor ons,” weet Kanhai.   

Hij juicht het toe dat vragen waarmee hij zat tijdens de bijeenkomst beantwoord zijn door ervaren tourgidsen. De organisaties WWF-Guianas (Wereldnatuurfonds) en de afdeling Educatie van Lands Bosbeheer (LBB) waren belast met de training. Het commissariaat van Commewijne en resort Frederiksdorp hebben ook hun bijdrage geleverd hieraan. Na afloop van de training kregen de deelnemers een geldige badge van LBB, waarmee ze zich kunnen legitimeren bij de dienstdoende jachtopziener en het legstrand mogen betreden. Het legitimatiebewijs is voor twee jaar geldig.

Evanya Nelson die net als Kanhai niet lang in de toerismebranche zit, vond het interessant en leerrijk was. “Er zijn veel belangrijke punten besproken. En ook veel vragen gesteld die voor meer duidelijkheid hebben gezorgd over de situatie van de zeeschildpadden en hoe we ze moeten benaderen,” stelt Nelson.

Doel

Rakesh Debisarun, hoofd van de afdeling Educatie van Lands Bosbeheer (LBB).

Voor het tweede jaar op rij verzorgd Rakesh Debisarun, hoofd van de afdeling Educatie van Lands Bosbeheer (LBB), deze training. Het doel was om gecertificeerde en professionele tourgidsen te trainen om op een zorgvuldige manier toeristen te begeleiden op het strand te Braamspunt en Galibi. Volgens Debisarun zou de training in de eerste week van maart plaatsvinden, maar deze moest door omstandigheden verschoven worden. De bedoeling is dat LBB en WWF-Guianas de training elk jaar oppakt om de tourgidsen en bootsmannen in dit gebied up-to-date te houden.

Naast het theoretisch gedeelte was er ook een simulatie voor de tourgidsen over hoe te handelen als er lastige toeristen in de groep zitten. De afspraken moeten altijd van tevoren gemaakt worden met de bezoekers. “Het is beter om te werken met iemand die hart heeft voor het vak, dan voor iemand die zich een tourgids noemt en zonder toestemming naar Braamspunt gaat om mensen te begeleiden,” vertelt Debisarun. Cieta Filemon van WWF-Guianas heeft ook een bijdrage geleverd aan de training door tourgidsen die verbonden zijn aan de United Tourgidsen Suriname (UTGS) de nodige informatie te geven.