Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » TotalEnergies kondigt ontwikkeling Blok 58 aan; productie pas in 2028

TotalEnergies kondigt ontwikkeling Blok 58 aan; productie pas in 2028

Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies, heeft tijdens een bezoek aan president Chan Santokhi laten weten dat de voorbereidingen voor de bouw van de faciliteiten in Blok 58 direct na de verwachte Final Investment Decision (FID) eind 2024 beginnen. De geplande start van de productie is echter pas in 2028.

Het onderhoud vond vandaag plaats en werd bijgewoond door de CEO van Staatsolie, Annand Jagesar en enkele ministers. De regering beschouwt dit bezoek van Pouyanné als een cruciale mijlpaal op weg naar de commerciële exploitatie van olie en gas in Suriname.

Foto: Kabinet van de President

Belangrijke punten uit de gesprekken die plaatsvonden in een constructieve en open sfeer zijn onder andere: bevestiging van bewezen commerciële hoeveelheden olie, met een totaal van 700 miljoen vaten. Een grootschalige investering van niet minder dan US$ 9 miljard, met reeds US$ 500 miljoen geïnvesteerd in de voorbereidende activiteiten. Een verwachte productie van ongeveer 200.000 vaten per dag, wat een aanzienlijke impact zal hebben op de economie van Suriname.

De financiële voordelen voor Suriname zijn indrukwekkend, met 6,25 procent royalty, winstolie en belastingen voor de staat, evenals 20 procent aandelenparticipatie van Staatsolie. Dit zal de komende jaren tot 20 miljard Amerikaanse dollars aan inkomsten voor het land genereren.

Foto: Kabinet van de President

President Santokhi benadrukte het belang van verantwoord financieel beheer en het creëren van een spaar- en stabilisatiefonds voor de toekomstige generaties. Hij wees erop dat deze mijlpaal Suriname in het middelpunt van de wereldwijde belangstelling zal plaatsen en riep op tot een goed doordacht plan om deze interesse in goede banen te leiden.

Het staatshoofd drong erop aan dat de regering alles in het werk zal stellen om de levensstandaard van de kwetsbaren te verbeteren en de nationale welvaart duurzaam te vergroten. “Dit historische moment markeert het begin van een nieuw tijdperk voor Suriname en biedt kansen voor alle sectoren van de samenleving. Suriname staat nu voor een schitterende toekomst, met een economisch hervormingsbeleid dat vruchten begint af te werpen”, aldus de president.

Foto: Kabinet van de President