Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Totale chaos regering rond benoeming procureur-generaal

Totale chaos regering rond benoeming procureur-generaal

Er heerst een staat van totale chaos binnen de regering. Voor de zoveelste keer vliegen coalitie ‘partners’ ABOP en de VHP elkaar in de haren. De benoeming van waarnemend procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh als procureur-generaal is een heet hangijzer. Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft eerder al in niet misverstane woorden gesteld, dat hij de jurist eerder ziet gaan dan blijven. “Zij heeft de pensioengerechtigde leeftijd al behaald, er is een bepaalde hiërarchie bij het Openbaar Ministerie, waar er gezorgd wordt voor opvolging.”

Zo sprak de hij eerder. Echter is in de regeringsvergadering van 2 augustus, een besluit genomen om de pg formeel te benoemen. Dit is niet in goede aarde gevallen bij de vicepresident die afwezig was bij de vergadering. De woordvoerder van de Burnswijk, Humphrey Dundas, heeft gezegd dat de ABOP-ministers zijn weggelopen bij de vergadering toen het besluit werd genomen. 

Balans?

Dundas geeft aan, dat de ABOP balans wil bij de invulling van verschillende functies. Hij ging er niet verder op in. Dundas zei ook. dat de partij niets tegen de persoon van Paragsingh heeft. Echter is zij niet gewild, liet hij blijken.

Volgens de vicepresident moet de regering een kandidaat presenteren. Naar zijn zeggen gaat het niet om een VHP- of ABOP- kandidaat. De benoeming van de waarnemend pg is al een tijdje een probleem. President Chan Santokhi deed in mei van het jaar al een bekendmaking. De president gaf toen aan, dat Paragsingh wordt benoemd in de functie van procureur-generaal. Sinds 13 april 2021 neemt zij de functie waar. Toen ging oud-pg Roy Baidjnath Panday met pensioen. Paragsingh is de oudste advocaat-generaal in anciënniteit. 

Resolutie niet uitgegeven

Volgens president Santokhi was er inmiddels goed overleg geweest binnen de coalitie voor benoeming van Paragsingh tot de hoogste vervolgingsambtenaar. Echter lijkt dat dus totaal niet het geval te zijn. De president heeft aangegeven, dat het Hof van Justitie positief advies heeft gegeven voor de voordracht. Het wachten was volgens hem nu op het raadsvoorstel van minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie. 

De ABOP zal de minister instrueren om de resolutie van de benoeming niet te doen uitgeven. Volgens een verklaring zal de ABOP alles eraan doen om het besluit van de regeringsvergadering ongedaan te krijgen.