Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Totale belegering van Gaza verboden volgens internationaal recht: VN

Totale belegering van Gaza verboden volgens internationaal recht: VN

Volker Turk, de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, zei dat de waardigheid en het leven van mensen gerespecteerd moeten worden, terwijl hij alle partijen opriep om de “explosieve kruitvatsituatie” onschadelijk te maken.

Het komt nadat Israël gisteren een totale belegering van de Gazastrook heeft opgelegd, waardoor de voedsel-, water- en elektriciteitsvoorziening zijn afgesloten en de vrees is ontstaan voor een steeds wanhopiger humanitaire situatie.

De VN zegt dat totale belegering verboden is onder het internationaal recht, en roept op tot een humanitaire corridor

“Het internationaal humanitair recht is duidelijk: de verplichting om voortdurend zorg te dragen voor het sparen van de burgerbevolking en burgerobjecten blijft van toepassing tijdens de aanslagen”, zei Turk in een verklaring.

De belegering dreigt de toch al slechte mensenrechten- en humanitaire situatie in Gaza ernstig te verergeren, inclusief de capaciteit van medische voorzieningen om te opereren, vooral in het licht van het toenemende aantal gewonden, aldus de verklaring.

“Het opleggen van belegeringen die de levens van burgers in gevaar brengen door hen goederen te ontnemen die essentieel zijn voor hun voortbestaan, is verboden onder het internationaal humanitair recht”, zei Turk.

Eventuele beperkingen op het verkeer van mensen en goederen om een belegering uit te voeren moeten gerechtvaardigd worden door militaire noodzaak of kunnen anderszins neerkomen op collectieve bestraffing, aldus de verklaring.

Het humanitaire bureau van de Verenigde Naties zei dat bijna 200.000 mensen, oftewel bijna een tiende van de bevolking, hun huizen in Gaza zijn ontvlucht sinds het begin van de vijandelijkheden en dat er een tekort aan water en elektriciteit dreigt als gevolg van een blokkade.

“De ontheemding is dramatisch geëscaleerd in de Gazastrook en heeft sinds zaterdag meer dan 187.500 mensen bereikt. De meesten zoeken onderdak in scholen”, vertelde Jens Laerke , woordvoerder van OCHA, tijdens een briefing in Genève, waarbij hij zei dat verdere ontheemding werd verwacht naarmate de botsingen voortduren.

De Wereldgezondheidsorganisatie zei dat zij sinds het weekend dertien aanvallen op gezondheidsfaciliteiten in de Gazastrook had gemeld en zei dat de daar opgeslagen medische voorraden al waren opgebruikt.

De WHO riep ondertussen op tot de aanleg van een humanitaire corridor naar en vanuit de Gazastrook. “WHO roept op tot een einde aan het geweld… Er is een humanitaire corridor nodig om mensen met cruciale medische voorraden te bereiken”, vertelde WHO-woordvoerder Tarik Jasarevic op een persconferentie in Genève.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei dat ongeveer 137.000 mensen onderdak zochten bij UNRWA, het VN-agentschap dat essentiële diensten aan de Palestijnen levert.

De Britse, Franse, Duitse, Italiaanse en Amerikaanse regeringen hebben een gezamenlijke verklaring uitgegeven waarin zij de ‘legitieme aspiraties’ van het Palestijnse volk erkennen en gelijke maatregelen van rechtvaardigheid en vrijheid voor zowel Israëli’s als Palestijnen ondersteunen.

R.Alihusain

Bronnen

Reuters /AFP / Dawn/  van 10 oktober 2023