Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Torarica group stimuleert bewust groener leven

Torarica group stimuleert bewust groener leven

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO – Met een tweedaagse expo heeft de Torarica group groener leven helpen stimuleren. Aan deze expo die als thema heeft ‘One earth’ hebben twaalf verschillende organisaties meegedaan. Janine Somohardjo die kwaliteitsofficier is bij Torarica zegt dat het de eerste keer is dat haar organisatie zo een expo houdt. “Hiermee willen wij de samenleving bewuster maken dat wij maar één planeet hebben waarop we leven en dat wij er zuinig mee om moeten gaan,” stelt Somohardjo.

Ze vertelt dat de twaalf partners van Torarica die op de expo staan zelf vertellen aan de samenleving hoe zij groener leven toepassen. “De bedrijven zijn al bezig groener te ondernemen. Torarica is al een aantal jaar begonnen met groen denken en handelen. Dat hebben wij opgenomen in onze doelstellingen. Maar we hebben vanaf 2019 een internationaal keurmerk in de vorm van een groene sleutel binnen de horeca. Waardoor we eigenlijk elk jaar worden gecontroleerd en het stimuleert ons als organisatie om nog groener te gaan dan we al zijn.”

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Torarica group is al jaren begonnen met afval scheiden, maar kijkt steeds meer uit naar manieren om zich te committeren aan de duurzame ontwikkelingsdoelen. Schoon water en zuinig omgaan met energie zijn prioriteit daarbij. Nazia Ridaie van Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) zegt dat het belangrijk is om de samenleving nog een keer te informeren over de doelstellingen van haar organisatie.

We hebben vanaf 2019 een internationaal keurmerk in de vorm van een groene sleutel binnen de horeca

Janine Somohardjo kwaliteitsofficier Torarica

“Het gaat over een groen expo en recycling is heel erg belangrijk voor het land. Want als we alles weggooien en niets met al het plastic afval doen, zitten we op den duur vol afval. Dat plastic vormt nu al een bedreiging voor de oceaan, het land en de mensheid. Uit onderzoek is gebleken dat er microplastic in het lichaam van de mens is microplastic wordt opgenomen door planten en dieren. Dat wordt vervolgens opgenomen door de mens,” zegt Ridaie. Ze benadrukt dat microplastic heel erg gevaarlijk is voor de gezondheid van de mens.

Bewuste kunst

Jarod Moestadja, heeft op de expo drie kunstwerken gemaakt van plastic afval. Zijn motivatie en inspiratie deed hij op gedurende de Covid-19 pandemie waarbij hij een aantal pagina’s van recyclingbedrijven op het internet zag. “Ik dacht eraan om iets te doen voor Suriname. Maar dacht wat zou aandacht trekken met betrekking tot vervuiling. Dus ik dacht aan kunst, omdat mensen ervan houden en het een boodschap geeft,” stelt Moestadja. 

De kunstwerken van Jarod Moestadja gemaakt van plastic afval. 

Zijn eerste kunstwerk gaat over spiritualiteit, waarbij hij benadrukt dat als je een bent met het universum alles uitkomt. Zijn tweede kunstwerk is voornamelijk gemaakt van plastic waterflessen en moet de oceaan voorstellen. Bij elke kunstwerk van Moestadja is een QR-code die mensen met hun telefoon konden scannen. “Dat werk heb ik dan in Adobe Aero gemaakt zodat mensen het driedimensionaal kunnen zien.”

Michele Smits en Alfred Meijerhoven van CIC NV, zeggen dat het bedrijf waar zij werken al bezig is de werknemers te scholen over gezond leven en milieubewust zijn. “We zijn al jaren bezig na te gaan hoe wij als bedrijf kunnen bijdragen aan het groen denken. Minder plastic gebruiken bij onze producten, bijvoorbeeld. Sinds vorig jaar hebben we een poederzeep geïntroduceerd die fosfaatvrij is. Dat is sowieso milieuvriendelijker en er wordt dan minder water gebruikt. Al onze producten zijn biologisch afbreekbaar,” vertelt Smits.