Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Top Zijin Mining op bezoek bij president; bedrijf genereert meer inkomsten

Top Zijin Mining op bezoek bij president; bedrijf genereert meer inkomsten

PARAMARIBO — De productie van Zijin Mining, die voor de verkoop Iamgold heette, is verbeterd, ook de inkomsten zijn meer geworden voor de multinational, wat geleid heeft tot meer inkomsten voor de overheid. De Communicatie Dienst Suriname meldt in een perspbericht dat de top van dit goudbedrijf onder leiding van Zou Laichang, executive director, zaterdag een bezoek heeft gebracht aan president Chandrikapersad Santokhi.

Laichang zegt dat Zijin Mining actief bijdraagt aan de lokale gemeenschappen waarin het bedrijf actief is. Verder hecht de multinational veel waarde aan de lokale cultuur en regelgeving, maar heeft er ook veel respect voor. De topman bedankt de president en het Surinaamse volk voor de soepele overgang van Iamgold naar Zijin Mining.

“Daarnaast wil het bedrijf zich inzetten om het gebruik van kwik in de mijnbouwsector te verminderen”

Santokhi merkt op dat de ontmoeting ook op een cruciaal moment komt, aangezien Suriname momenteel in de laatste fase van onderhandelingen verkeert over de herstructurering van de schulden met China. Het staatshoofd benadrukt hierbij de invloed die een gerenommeerd bedrijf als Zijin Mining kan hebben op dit proces.

De executive director geeft verder aan dat Zijin Mining winst kan genereren tegen lagere kosten en zich openstelt voor het verkennen van meer zakelijke kansen in Suriname. Daarnaast wil het bedrijf zich inzetten om het gebruik van kwik in de mijnbouwsector te verminderen en is bereid om expertise en kennis te delen om Suriname te helpen bij het gebruik van milieuvriendelijke alternatieven.

Laichang benadrukt daarbij het belang van de mogelijkheid om gezamenlijk een op hulpbronnen gebaseerde industrie op te bouwen. De president heeft positief gereageerd op het aanbod en beloofde de steun van de Surinaamse regering bij investeringskansen en gaf aan dat de ontwikkeling van de lokale bevolking eminent belang is.

Aan het eind van het bezoek heeft de Zijin Mining-topman de president uitgenodigd om de multinational in China te bezoeken. Hij beloofde de president deze ontmoetingen te rapporteren aan de respectievelijke ambassades en de diplomatieke kanalen om de stroom van herstructurering te vergemakkelijken. Het staatshoofd besloot het geheel door te benadrukken dat de herstructurering van de schulden van cruciaal belang is voor het bevorderen van investeringsprojecten en de herstart van Chinese projecten die momenteel stil liggen.