Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Toeristenseizoen lijkt tegen te vallen

Toeristenseizoen lijkt tegen te vallen

‘Meer onderzoek moet marketingbeleid sturen’

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Suriname doet onvoldoende onderzoek om werkelijk te weten hoe het staat met de bezoekersaantallen van toeristen uit alle delen van de wereld. Toch melden diverse actoren in het toerisme dat zij dit jaar minder boekingen hebben binnengekregen uit het buitenland.

Errol Gezius, secretaris van de United Tourguides Suriname, bevestigt dit beeld tegenover de Ware Tijd. “Wij zitten bij het Tourist Information Center bij Wakapasi en merken  dat het aantal toeristen dat langskomt en informatie vraagt of een boeking doet, minder is in vergelijking met vorig jaar.”

Volgens hem waren er in 2022, het eerste jaar na de Covid-19-periode, veel meer meldingen voor tours en informatie in het hoogseizoen dat loopt van juli tot september. “Het seizoen is nog niet achter de rug, maar het lijkt geen goed seizoen te zijn geworden”, zegt Gezius.

Verschuiving

Volgens verschillende onderzoekingen in het verleden is Nederland voor Suriname de grootste toeristenleverancier. Sylvia Ang, die voorzitter is van de Suriname Hospitality and Tourism Association, heeft haar leden gevraagd na te gaan of ze hetzelfde hebben gemerkt. Daarnaast heeft zij de cijfers van de douane op Zanderij bekeken.

Ang: “Wat we zien is dat het aantal toeristen met een klein percentage is toegenomen in vergelijking met vorig jaar. We denken 10 procent. Maar wat we ook zien is dat de toeristen die naar Suriname komen en die geen binding hebben met het land, de zogenoemde vakantietoerist, minder zijn geworden.”

Er zijn verschillende soorten toeristen geïdentificeerd. De vakantietoerist die geen voorafgaande binding heeft met het land, die in een hotel logeert en volop meerdaagse tripjes boekt om het land te leren kennen. Daarnaast zijn er toeristen die familie en vrienden bezoeken. Vaak logeren ze bij hen en boeken niet zoveel meerdaagse tripjes met touroperators.

Vervolgens is er ook de zakentoerist die kort blijft. “De toeristen die nu veel komen zijn zij die al een binding hebben met het land en over het algemeen minder meerdaagse tripjes boeken”, verwoordt Ang de gevoelens van haar leden.

Curaçao

Een verklaring voor de gesignaleerde verschuivingen kan volgens toerismedeskundige Jerry A-Kum liggen in de hoge vliegtarieven. “We zien dat de tarieven van KLM zijn gestegen en als we internationaal de trend volgen zien we dat Nederlandse toeristen kiezen voor vakantielanden waar de ticketkosten minder hoog zijn.” Daarnaast kan de negatieve berichtgeving over Suriname een rol spelen.

Hij verwijst naar Curaçao die in het afgelopen jaar een significante daling in het aantal toeristen uit Nederland heeft geconstateerd. “Dat zou ook kunnen liggen aan het feit dat de KLM nu minder vliegt op Curaçao.”

Onderzoek

Hij pleit dat Suriname meer onderzoek doet en de marketing afstemt op de resultaten daarvan. “Het laatste onderzoek was in 2017 toen ik directeur was van Stichting Toerisme Suriname. Maar zo een onderzoek moet tweemaal per jaar gebeuren en dan pas heb je data waarop je je marketingbeleid kan afstemmen. Nu gaat Suriname naar allerlei buitenlandse beurzen, maar wat is het rendement?”

Hij verwijst naar Guyana die recent heeft meegedaan met de Global Birdfair in Engeland. “Dit omdat ze precies weten dat er veel vogels zijn in Guyana en dat birdwatchers de ideale toeristen zijn. Ze zijn natuurliefhebbers en geven veel geld uit. Suriname zou het, net als Guyana, moeten hebben van deze soort toeristen. We moeten geen massa hebben. We moeten uitkiezen welke soort toerist we hier willen, zodat we ons toerisme duurzaam kunnen ontwikkelen”, aldus A-Kum.