Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Toename gevallen dengue type 3 in Suriname

Toename gevallen dengue type 3 in Suriname

PARAMARIBO — Het aantal type 3 dengue gevallen vertoont een stijgende lijn in Suriname. Dit zegt hoofd van Milieu-Inspectie van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), Stephanie Cheuk-Alam. Over het algemeen is er in de regio sprake van een toename van het aantal meldingen van deze ziekte.

“Er zijn vier verschillende typen dengue en in Suriname komen alle vier voor, maar op dit moment is het hoofdzakelijk type 3 die nu verspreid wordt”, stelt de hoofdinspecteur. Ze geeft verder aan dat deze type van het denguevirus 21 jaar lang niet in Suriname aanwezig was.

Dat wil zeggen dat gedurende 21 jaar niemand aan het virus was blootgesteld. Nu is een groot deel van de Surinaamse populatie, met name jongeren onder de 20, kwetsbaar voor deze type dengue. Het gevolg hiervan is dus een stijging in het aantal dengue cases.

Preventie-activiteiten

Het BOG heeft in juli de dengue preventie-activiteiten geïntensiveerd, door onder meer de bespuitingswerkzaamheden op te voeren. Er wordt nu eraan gewerkt om de locaties van de geregistreerde cases te achterhalen en deze aan te pakken door middel van bespuitingen.

“We zitten in een moeilijke situatie nu omdat de rapportage vanuit de artsen niet optimaal plaatsvindt”, stelt Cheuk-Alam. Het is de bedoeling dat de dengue gevallen door de artsen gemeld worden aan de afdeling epidemiologie op het BOG.

Er wordt nu contact opgenomen met de verschillende laboratoria om ten minste erachter te kunnen komen in welke buurten er besmettingen zijn. Volgens haar tracht het BOG zo veel als mogelijk te achterhalen als de besmette personen van een bepaalde buurt zijn, als het om een groep gaat die op een plek werkt of een groep mensen die niet bij elkaar woont, maar die besmet is geraakt bij een uitstapje.

Dit wordt gedaan omdat de interventie systematisch moet plaatsvinden. De bespuiting doodt slechts de volwassen muskieten en bij frequente grootschalige bespuiting is de kans groter dat de muskiet resistent wordt tegen het middel.

De hoofdinspecteur stelt dat de samenleving ook een verantwoordelijkheid heeft en roept daarom eenieder op om de mogelijke broedplaatsen van de denguemuskiet op te ruimen en bakken waarin larven zijn aangetroffen met zeep schoon te maken. “Als de broedplaatsen niet worden aangepakt hebben we binnen een korte tijd weer een hele grote populatie en dan begint die cyclus opnieuw”.