Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Toename aantal rukwinden niet uitgesloten

Toename aantal rukwinden niet uitgesloten

PARAMARIBO – Meteoroloog Roël Oehlers acht een mogelijke toename van de rukwinden niet uitgesloten zoals die zich hebben voorgedaan gedurende de afgelopen dagen in ons land. Hij zegt dat die mogelijkheid zal duren tot en met de overgang van de grote regentijd naar de grote droge tijd, die pas rond half augustus 2012 zal plaatsvinden.

De weerkundige geeft aan dat momenteel een golf zich in de hogere luchtlagen bevindt, die getypeerd wordt als een straalstroom. Dit is een in de bovenlaag van de atmosfeer voorkomende luchtstroom, waardoor stofdeeltjes over een grote afstand verplaatst kunnen worden.

Een dergelijk golf vormt een katalysator voor het ontstaan van stapelwolken, die rukwinden veroorzaken. Bij de overgang van het grote regenseizoen naar de droge periode rond de maanden augustus en september wordt het zeewater warmer. Volgens de deskundige is het dan verwachtbaar, dat de frequentie van de rukwinden naar gelang het warmer wordt toeneemt.

Er zou dan sprake zijn van meer vocht in de atmosfeer door een toename van stapelwolken en golven. Bij een temperatuur van boven de 30 graden Celsius wordt het zodanig warm, waardoor de mogelijkheid voor toename van het aantal rukwinden zal stijgen.

Meteoroloog Oehlers doet in verband hiermee een dringend verzoek op de gemeenschap om bij wijze van voorzorgsmaatregel gedurende de periode, waarin de zware luchtstromen (rukwinden) zich laten gelden, alle ramen en deuren dicht te houden. Tenslotte behoren tot de geschikte voorzorgmaatregelen het aanbrengen van waar mogelijk een nieuwe en sterkere dakconstructie en/of de aanschaf van een dakzeil om waterschade te beperken.


Posted

in

by

Tags: