Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Tjon En Fa hoopt Surinaamse Pan-Am droogte te beëindigen

Tjon En Fa hoopt Surinaamse Pan-Am droogte te beëindigen

De Surinaamse sporters staan in de startblokken voor de Pan-Amerikaanse Spelen. Het evenement, dat dit jaar in Chili plaatsvindt, gaat morgen van start. Wielrenner Jaïr Tjon En Fa, die in het Surinaams team wordt gezien als grootste kanshebber op eremetaal is erop uit Suriname na jaren weer een medaille te schenken op de Pan-Am Games. Sportjournalist Desney Romeo doet vanuit Chili verslag van de verrichtingen van de Surinaamse atleten.

Intussen is de Surinaamse delegatie, die dinsdag vertrok, in de hoofdstad Santiago de Chili aangekomen. De vlucht had een tussenstop van twee uur in Panama. De groep bestaat uit de sporters Sören Opti (badminton) met coach Gilmar Jones, Samaki Pinas (taekwondo) met coach Jurmen Amiena, Irvin Hoost en Kaelyn Djoparto (zwemmen) met coach Vincent Babel en staat onder leiding van Chef de Mission Glenn Vreeswijk. De wielrenners Tjon En Fa en Tachana Dalger komen vandaag aan in Santiago. Direct na aankomst van de Surinaamse delegatie stond er een meeting op het programma voor Vreeswijk.

Geschiedenis
De Pan-Amerikaanse Spelen gingen voor het eerst in 1951 van start in Buenos Aires. Toen namen 21 landen deel aan 18 sportonderdelen. Aan de negentiende editie van dit jaar zullen 7000 atleten van de Amerika’s en het Caribisch gebied strijden om de hoogste eer. Suriname die in 1971 voor het eerst aan dit toernooi participeerde is dit jaar voor de veertiende keer aanwezig op de Pan-Am Games.

De eerste Surinaamse medaille werd behaald in 1987 in Indianapolis waar een gouden en een zilveren plak op naam kwamen van Anthony Nesty op respectievelijk de 100 meter vlinderslag en de 200 meter vlinderslag. De spelen die daarna volgden waren eveneens een succes voor de Surinaamse delegatie. In 1991 werden er namelijk vier medailles in de wacht gesleept. Toen herhaalde Nesty zijn prestaties van vier jaar eerder, terwijl hij nu gezelschap kreeg van Letitia Vriesde die goed was voor zilver op de 1500 meter en Tommy Asinga, die eveneens zilver in de wacht sleepte op de 800 meter.

In 1995 werden de Spelen gehouden in Mar del Plata, Argentinië en was Vriesde goed voor brons op de 800 meter, terwijl Regillio Goedhoop ook een bronzen medaille behaalde op het onderdeel taekwondo. De laatste van de tien tot nog toe behaalde medailles staat op naam van zwemster Carolyn Adel tijdens de Spelen van 1999 in Winnipeg, Canada.

Kansen
Realistisch bekeken maakt alleen Tjon En Fa kans om medailles te behalen op zijn favoriete onderdelen, de 200 meter sprint en de keirin. Zelf gaf de topatleet aan dat zijn voorbereiding goed is en hij gelooft ook erin dat een podiumplaats mogelijk is op beide onderdelen. Tjon En Fa hoopt voor het eerst in 24 jaar weer eremetaal te winnen voor Suriname. De wielrenner ziet Nicolas Paul en Kevin Quintero, die respectievelijk Trinidad en Tobago en Colombia vertegenwoordigen als zijn voornaamste grootste concurrenten.

Al de andere atleten zullen proberen hun personal best te verbeteren. Dalger gaf aan heel goed voorbereid te zijn en is de afgelopen twee weken samen met enkele Colombiaanse wielrenners bezig geweest. Haar laatste internationaal toernooi was dit jaar in juni tijdens de CACSO-games in El Salvador waar ze op de vijfde plaats eindigde op het onderdeel keirin, na uitschakeling in de kwartfinales.

Volgens taekwondo-coach Jurmen Amiena, zit zijn pupil Samaki Pinas in de -68 kg groep in een zware poule maar hij zal tot het uiterste vechten. Dit jaar was hij al vier keer op internationaal vlak bezig, maar zonder succes. Zijn meest recente optreden was vorige maand tijdens de President’s Cup in Rio de Janeiro. De voorbereiding op de Pan-Am Spelen was wel heel strak. Pinas trainde vier keer per week.

De voorbereiding van de zwemmers Hoost en Djoparto was verschillend, geeft coach Babel aan. Hoost is langer in training, terwijl Djoparto pas later aan de selectie werd toegevoegd. Voor beide zwemmers is het streven erop gericht hun persoonlijke records te verbeteren.

Badmintoncoach Jones vertelt dat Opti gedurende het hele jaar bezig is. De badmintonner heeft zich onder andere in Trinidad en Tobago en de Mexican Future series voorbereid. In Suriname zelf is de training twee wekelijks.

Organisatie
Het organisatiecomité van Santiago 2023 zoals de Spelen formeel heten is bijzonder enthousiast over het succes van het geheel. De publieke belangstelling is ook groot, wat bleek uit de kaartverkoop. Op de openingsdag gingen meer dan 200.000 kaarten de deur uit. De onderdelen BMX freestyle, BMX racing en figuurschaatsen waren meteen uitverkocht. Inmiddels zijn ook de finales van de onderdelen mannenbasketbal, herentennis, herenbeachvolley en herenvolley uitverkocht.

Carl Lewis is een van de grote namen die als een van de ambassadeurs van de Spelen aanwezig zal zijn. Ook de Braziliaanse Rebeca Andrade, die vorige week ’s werelds beste gymnaste Simone Biles een gouden plak afsnoepte, zal deelnemen aan Santiago 2023. De Colombiaanse zanger Sebastian Yatra zal morgen samen met enkele grote Chileense artiesten optreden tijdens de openingsceremonie.