Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Tjon En Fa blikvanger Surinaamse Pan-Am Games-selectie

Tjon En Fa blikvanger Surinaamse Pan-Am Games-selectie

PARAMARIBO — Van de zes sporters met wie Suriname participeert in de negentiende Pan-Amerikaanse Spelen wordt baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa de meeste kans toegeschreven om eremetaal in de wacht te slepen. De andere deelnemers zijn Tachana Dalger (baanwielrennen), Sören Opti (badminton), Samaki Pinas (taekwondo), Irvin Hoost en Kaelyn Djoparto (zwemmen). De spelen beginnen vrijdag en duren tot en met 5 november.

Sportjournalist Desney Romeo reisde dinsdag met een deel van de delegatie vanuit Suriname af naar Santiago, Chili. Hij zal verslag doen van de optredens van de Surinaamse ploeg, die onder leiding staat van Glenn Vreeswijk, office manager van het Surinaams Olympisch Comité. Tjon En Fa en Dalger sluiten zich vrijdag aan bij de groep.

“Jaïr Tjon En Fa gelooft erin dat een podiumplaats mogelijk is op beide onderdelen”

Baanwielrennen

Tjon En Fa, die meedoet op de 200 meter sprint en de keirin, heeft een goede voorbereiding achter de rug. Hij gelooft erin dat een podiumplaats mogelijk is op beide onderdelen. De Trinidadiaan Nicolas Paul, met wie hij al enkele jaren samen traint op de World Cycling Centre, en Kevin Quintero van Colombia, ziet hij als de grootste concurrenten. Tjon En Fa hoopt Surinames eerste Pan-Am-medaille te winnen sinds 1999.

Dalger zegt “heel goed voorbereid” te zijn, nadat ze de afgelopen twee weken samen met Colombiaanse renners heeft getraind in het Zuid-Amerikaanse land. In juni tijdens de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen in El Salvador was Dalger vijfde geworden op de keirin.

Taekwondo

Volgens taekwondocoach Jurmen Amiena zit Pinas in de gewichtsklasse -68 kilogram in een zware poule, maar hij gelooft dat de taekwondoka alles zal geven. De voorbereiding was “heel strak”. Wekelijks werd er vier keer getraind. De Pan-Am Games worden zijn Pinas’ vijfde internationaal meetmoment dit jaar. Vorige maand deed hij nog mee aan de President’s Cup in Rio de Janeiro.

Zwemmen

Zwemcoach Vincent Babel zegt dat de voorbereiding van Hoost en Djoparto “verschillend” is geweest. Hoost is veel langer in training, terwijl Djoparto pas later aan de selectie werd toegevoegd. Voor beide zwemmers is het streven erop gericht hun personal best te verbeteren.

Badminton

Badmintoncoach Gilmar Jones stelt dat Opti sowieso voor het beste gaat. De speler is gedurende het hele jaar bezig geweest en deed onder meer aan wedstrijden op Trinidad en Tobago en speelde in de Mexican Future Series.

De Surinaamse delegatie na het ophalen van de reiskoffers op de luchthaven van Chili. [Foto: Desney Romeo]

Historie

De eerste Pan-Amerikaanse Spelen werden in 1951 in Buenos Aires, Argentinië gehouden. Suriname maakte twintig jaar later zijn debuut en participeert dit jaar voor de veertiende keer. Golden Boy Anthony Nesty behaalde in 1987 in Indianapolis, Verenigde Staten de eerste medailles: goud op de 100 meter vlinderslag en zilver op de dubbele afstand. Vier jaar later in Havana, Cuba was Nesty opnieuw goed voor goud (100 vlinder) en zilver (200 vlinder), pakte Letitia Vriesde zilver op de 1.500 meter en Tommy Asinga brons op de 800 meter.

In 1995 in Mar del Plata, Argentinië behaalden Vriesde (800 meter) en taekwondoka Regillio Goedhoop beiden brons voor Suriname. Vier jaar daarna in Winnipeg, Canada legde Carolyn Adel beslag op de bronzen plak op de 400 meter persoonlijke wisselslag. Sindsdien is het Suriname niet meer gelukt in de prijzen te vallen. Aan deze editie zullen zevenduizend sporters van de Amerika’s en het Caribisch Gebied strijden om de hoogste eer.