Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Tjauwmin eters

Tjauwmin eters

ROZENGEUR / Gerold Rozenblad

De niet tjaumin eters zijn van plan om begin oktober actie te voeren. De maatregelen van IMF waren al wurgend en de aankondiging van nog meer voor de burger kostenverhogende maatregelen schoot hen in het verkeerde keelgat. Het IMF-recept is verzuurd en geeft kot’ bere. Ze lusten het niet meer. Het is nog de vraag wat de tjauwmin eters zullen doen.

Het is frappant hoe een smalende opmerking over tjauwmin eterij bij Chan, waarmee werd bedoeld dat de mensen werden gesust, nu een vervolg kreeg met omkoping als vertaling. Hoe dan ook, de vakbeweging is tot op de portie tjauwmin verdeeld. Het zal mij niet verbazen als bij volgend overleg sommige mensen aangeboden voeding en drank zullen afslaan, vrezend als “eters en drinkers” te worden aangemerkt. “Bontot” zal zijn intrede doen aan de Combé.

In elk geval is de dreiging over enkele dagen concreet. Wat mij op de gedachte brengt wat er is gebeurd met de nationale dialoog welke was aangekondigd door ons staatshoofd. Toen enige tijd terug donkere wolken zich samenpakten boven de Combé was er een soort vooroverleg voor de nationale dialoog. Dat was in de tijd toen iedereen nog tjauwmin at.

De dialoog zou juist moeten dienen als leidraad om het te volgen pad met elkaar te bespreken. Mogelijk hadden we deze opkomende onrust niet gekregen en wordt Chan nu slachtoffer van zijn eigen truc. Want dat is het vooroverleg ondertussen gebleken. Een slimmigheid om de onrust de kop in te drukken. In deze periode van aankomende geheelonthouding zal het Chan ook met het alsnog aankondigen van nationaal overleg niet van een leien dakje afgaan.

Het actiemodel schijnt al te zijn besproken: het worden straatacties. Nu nog de opkomst afwachten, Enige zelfreflectie heeft de vakbeweging geleerd dat ook in de vakbeweging het vertrouwen vrijwel het nulpunt heeft bereikt. In elk geval de voorzitter van de vakbond bij AZ, Lloyd Pool, heeft genoeg van de FB-warriors en plaatste vroeg de oproep lijfelijk aanwezig te zijn. Dat geeft de politie de ruimte om het pas gekregen oproermateriaal uit te testen. En het uithoudingsvermogen van het al lang onderbezette korps.

Wat dit laatste betreft is het daarom niet te plaatsen dat Chan de VN heeft toegezegd dat manschappen zullen worden ingezet om te helpen de orde in Haïti te herstellen. Lijkt mij dat alle koppen hier nodig zullen zijn om de komende tijd lokaal de orde te helpen behouden. Of het nu gaat om politie of militairen.

Recent nog klaagde Defensieminister Krishna Mathoera over het verloop bij de militairen. Er moet vers bloed komen. Bij de politie wordt al jaren geroepen om aanvulling van het overwerkte korps. Hoe klein de Surinaamse vertegenwoordiging op Haïti ook zal zijn, het zal effect hebben op het schaarse personeel. Het lijkt erop alsof Chan liever een wit voetje maakt in het buitenland, dan in eigen huis zich van de orde(handhavers) te verzekeren. De tjauwmin die de vakbondsleiders niet langer lusten zal hij de politie schenken om te voorkomen dat die gedreven door honger weigeren op de protesterenden in te hakken.

roziegeur@gmail.com