Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Tijd niet de beste bondgenoot Special Olympics Suriname

Tijd niet de beste bondgenoot Special Olympics Suriname

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — De voorbereidingen van Special Olympics Suriname op de World Games 2023 van 12 tot en 26 met juni in Berlijn, Duitsland verlopen organisatorisch nog erg moeizaam. De leiding ziet de verslechterde economische situatie in het land als de grootste boosdoener.

De zorgen worden steeds groter. Met nog amper drie weken te gaan, is het begrote bedrag van 84.000 euro nog niet volledig vergaard. Dat zorgt voor zenuwslopende ontwikkelingen. “Momenteel zitten wij vast met een aantal tickets dat nog moet worden betaald, waarbij KLM zich op het standpunt stelt dat alle tickets uiterlijk 2 juni moeten zijn betaald. Dat is een groot probleem. Wij hebben de directie van KLM in Nederland aangeschreven om in dit speciale geval in te grijpen”, vertelt een verontruste Marry-Ann Cameron aan de Ware Tijd.

“Gelukkig zijn er wat grote bedrijven en individuen die een flinke bijdrage hebben geleverd, wat wij zeer op prijs stellen”

Steun

De overheid heeft steun toegezegd, maar die is grotendeels uitgebleven. Wel zal het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) een deel van de kosten tijdens de tussenstop in Amsterdam op zich nemen. “Gelukkig zijn er wat grote bedrijven en individuen die een flinke bijdrage hebben geleverd, wat wij zeer op prijs stellen”, zegt Cameron. “Ook van de Nederlandse ambassade hebben wij flinke steun ontvangen bij het verkrijgen van de Schengen-visa.”

Cameron is de bestuursleden, die altijd voorschieten ondanks dat het nooit zeker is dat ze hun geld terugkrijgen, dankbaar dat zij ook deze keer weer niet ervoor hebben geschroomd een bijdrage te leveren. Haar organisatie kreeg onlangs met nog een onvoorziene uitgave te maken. Vanwege het cancelen van een vlucht van de KLM, moet de Surinaamse selectie een dag eerder dan gepland naar Amsterdam. Dit zorgt voor extra verblijfs- en voedingskosten. Daardoor is de organisatie verplicht om naar extra fondsen te zoeken.

Special Olympics Suriname is momenteel bezig met de aanschaf van het officiële tenue, de wedstrijdkleding en uniformen voor andere activiteiten in Duitsland, waarvoor de sporters zullen worden uitgenodigd.

Stroeve voorbereideing

De voorbereiding naar het mondiale toernooi voor kinderen met een verstandelijke beperking verliep volgens Cameron vanaf het begin wat stroef. Eerst moest worden gedeald met de Covid-19-uitbraak. Door de pandemie moest er noodgedwongen worden afgezien van de nationale wedstrijden, waardoor er geen bredere selectie kon worden samengesteld. “Wij hebben toen in overleg met de moederorganisatie ervoor gekozen om een aantal sporters die aan de vorige editie in Abu Dhabi hadden meegedaan te selecteren en aan te vullen met een paar die in training waren”, vertelt Cameron.

Verder heeft de moeilijke situatie in het land impact op de trainingen. De hoge transportkosten leidde tot een kleine afname van de trainingsbezoeken. “Gelukkig hebben wij zeer toegewijde coaches die belangenloos de sporters steeds weer weten te motiveren”, zucht Cameron.

Ondanks de sombere situatie denkt de organisatie niet eraan om met een kleinere delegatie mee te doen aan de Wereldspelen. “In de veertig jaar dat wij meedoen aan dit event is het nog nooit voorgekomen dat wij een deel van het team hebben achtergelaten en dat zal ook deze keer niet gebeuren”, klinkt Cameron vastberaden.

De organisatie kiest er eerder voor om op verschillende posten van de begroting te bezuinigen. “Sommige items hebben we helemaal geschrapt, zoals een trainingskamp, koffers en kleding voor atleten. Voor de koffers en kleding zullen de ouders zorgen.”

Ondanks de sombere vooruitzichten laten sporters en coaches zich niet uit het veld slaan. Volgens Special Olympic Suriname zijn ze supergemotiveerd en hebben ze slechts één doel voor ogen: het behalen van medailles voor het land.