door Valerie Fris
PARAMARIBO — “Ala tra sma moi. Gado san ede mi fesi tranga so? San ede mi blaka so? San ede mi syatu so?” Mensen – en zeker tieners – hebben te kampen met onzekerheden die tot frustraties kunnen leiden. Het theaterstuk ‘In His Image’ (naar Zijn beeld en gelijkenis) brengt dit thema ter sprake, soms op een hilarische wijze, maar wel met een serieuze ondertoon.
De voorstelling, een productie van Kimberley Molijn-Weibolt, bekend van het televisieprogramma ‘Kimmy’s Land’, beleefde in het weekend in Theaterschool ‘On Stage’ haar première. Het stuk is professioneel opgezet, getuige onder meer de manier waarop de muziek, het decor en gebruik van het licht, naadloos op elkaar zijn afgestemd.
“De vraagstukken kunnen ons ertoe aanzetten om na te denken over hoe wij als samenleving – en in het bijzonder als kerk –onze jeugd kunnen helpen en ondersteunen”
SBG-directeur Van Axel
Molijn-Weibolt heeft zelf opgetreden in theaterstukken van On Stage, waarmee ze ervaring heeft opgedaan om zelf producties te kunnen maken. Samen met het Surinaams Bijbelgenootschap (SBG) heeft zij met ‘In His Image’ de aandacht van de jongeren twee uur lang weten vast te houden. Het overweldigende applaus aan het einde lieten daar geen twijfel over.
Toegang tot Bijbel
SBG-directeur Ernie van Axel vertelt aan de Ware Tijd dat het idee voor de theaterproductie vorig jaar ontstond bij de opname van het tv-programma ‘Ik lees de Bijbel omdat…’ waaraan Molijn-Weibolt had meegewerkt. “Na de opnames vroeg ze ons of het SBG iets speciaals voor jongeren zou willen doen en daar hadden wij wel oor naar aangezien de jeugd een belangrijke doelgroep is in onze missie.”
De organisatie wil de Bijbel beschikbaar maken voor iedereen in elke gewenste vorm en elk gewenst format. Met de theatervoorstelling ‘In His Image’ wordt Gods woord in een ander format gepresenteerd, namelijk een dramastuk, waaraan vier maanden voorbereiding is voorafgegaan.
Uniek is volgens Van Axel dat het stuk wordt opgevoerd door zeventien jongeren van tien gemeenten. “Zij hadden elkaar nooit eerder ontmoet, hadden nooit eerder met elkaar op de planken gestaan en hebben daarom elkaar eerst moeten leren kennen wat niet altijd even makkelijk was.” Dit wordt bevestigd door Molijn-Weibolt: “Ik vind deze acteurs bijzonder. Ze staan voor het eerst op de planken en den man tyari en waka.”
Spiegel voorhouden
De naam, die heel vrij kan worden vertaald als ‘zichzelf een spiegel voorhouden’ is bewust gekozen. Van Axel: “De spiegel is in eerste instantie bedoeld om naar onszelf te kijken. De meesten van ons kijken er nog even in voordat we weggaan, of alles goed zit en we er mooi uit zien. Maar soms hebben we de spiegel ook nodig om te kijken wat niet goed zit en waar we verbetering aan moeten brengen.”
Voor Van Axel is het belangrijk om via de spiegel te kunnen reflecteren op maatschappelijke onderwerpen waarmee jongeren worden geconfronteerd. Zaken zoals mentale gezondheid, pesten of groepsdruk. “De vraagstukken kunnen ons ertoe aanzetten om na te denken over hoe wij als samenleving – en in het bijzonder als kerk – hiermee omgaan en onze jeugd kunnen helpen en ondersteunen.”
In het stuk wordt de kijker meegenomen op een emotionele reis door de innerlijke strijd van verschillende personages. Op indringende wijze worden de worstelingen van angst met de eigen gedachten en gevoelens naar voren gebracht. Ze confronteren de aanwezigen met de harde realiteit van mentale gezondheidsproblemen die vaak onzichtbaar zijn en waar jongeren vaak mee te kampen hebben.
Speciaal voor deze productie is er een themasong geschreven en een videoclip geproduceerd waarin de jongeren ook acteren en waarin de boodschap – geschapen naar God’s beeld en gelijkenis – naar voren komt. Er staan nog enkele opvoeringen van ‘In His Image’ op programma.