Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘The Hair Battle wordt spannend!’

‘The Hair Battle wordt spannend!’

PARAMARIBO — “De deelnemers zijn enthousiast en dat laten ze ook merken bij de verschillende meetings. Het is de eerste keer dat een haarcompetitie in zo’n vorm wordt gehouden. Er waren eerder andere battles, maar niet zo groot van opzet. En de hoofdprijs van SRD 100.000 is aantrekkelijk plus de winnaar gaat naar het buitenland om mee te doen met een Barber Event”, vertelt Sheila Saviera Reumel van Entertainment Center, de organisatie achter de competitie, aan de Ware Tijd.

Tekst Steven Seedo

Beeld Privécollectie

Aan The Hair Battle, die op 28 oktober in de Eddie Wessels Gehoorzaal van het Cultureel Centrum Suriname (CCS) wordt gehouden, doen elf barbershops mee: Nesto’s  Supercuts, Jacko’s Barbershop, Sonic Barbershop, The Triplets Barbershop, King’s Barbershop, Custom Heads Barbershop, De Oude Barber, Doget Barbershop, She’s The BarberSu, Shighairs Barbershop en The Secret Cuts. Reumel betreurt het dat er zich geen enkele kapster heeft aangemeld voor deelname. Er is wel een vrouw, maar die is een barber.

“We willen een podium creëren waar de barbiers hun vaardigheden en creativiteit kunnen bewijzen”

Sheila Reumel

The Hair Battle beoogt om de mensen te tonen dat Surinamers ook weet hebben van haar. Djoghany Piqué van The Secret Cuts vindt het een geweldig initiatief. Toen hij de advertentie van de battle zag, aarzelde hij niet, maar besloot hij gelijk om deel te nemen. “Voor mij is het een nieuwe uitdaging en ervaring in mijn carrière. Het is een kans om mezelf te bewijzen als kapper. Ik vind zelf dat dit werk een gave is. Je moet ervan houden om je werk met plezier te doen. Daarnaast is dit werk een kunst, omdat het bijzonder is”, meent Piqué.

Hij zegt vol enthousiasme uit te kijken naar de grote dag. Niet alleen vanwege de battle, maar ook om te netwerken met mensen in de branche. Verder is Piqué heel nieuwsgierig om nieuwe ervaringen op te doen.

Waarde van haar

Voor Jesney Ngawikromo van Jacko’s Barbershop is de Hair Battle een heel leuke uitdaging. Hij hoopt dat de wedstrijd vele jongeren zal motiveren om de waarde van het haar te zien. “Ik kijk heel positief ernaar uit en motiveer mezelf om op de dag echt te kunnen focussen.”

Bissesar Amriet van De Oude Barber meent door zijn klanten te zijn gemotiveerd om deel te nemen aan de wedstrijd. “Ik vind het heel goed dat zo iets in Suriname wordt georganiseerd en hoop op een eerlijke strijd”, zegt hij kort en bondig.

Meer aandacht

The Hair Battle is een competitie waarin de barbiers hun expertise in praktijk brengen en dingen naar de titel ‘Barber van het jaar. Het doel is ook om meer aandacht te besteden aan het barbiersvak. “We willen een podium creëren waar de barbiers hun vaardigheden en creativiteit kunnen bewijzen.”

Eén van de sponsors is de internationale haar productenlijn Red One. Deze werd binnengehaald mede door Magic Hairzz van Nederland, partner van Entertainment Center.

De jury, die zal bestaan uit vakmensen, wordt pas op de avond van de battle bekendgemaakt. “Uit tactische overweging”, verklaart Reumel. Onder meer zal erop worden gelet dat het kapsel netjes is in de vorm, op lijn en dat de overschakeling in elkaar loopt. Ook wordt gekeken naar het lijnscheren.

Naast zaken als de kleding en make-up speelt volgens Reumel, die van huis uit kapster en schoonheidsspecialiste is, het haar een belangrijke rol. Ze belooft dat de haarcompetitie daarom volgend jaar qua opzet groter zal worden.