Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Tekort aan luchtverkeersleiders nog niet helemaal opgelost

Tekort aan luchtverkeersleiders nog niet helemaal opgelost

Het tekort aan luchtverkeersleiders is volgens minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) nog niet naar wens aangepakt. De trainingen voor de nieuwe lichting gaan onverminderd door, maar men zal uiterlijk volgend jaar volledig ingewerkt zijn. De trainees moeten eerst het theoretische gedeelte doorlopen, gevolgd door het praktische gedeelte, voordat ze klaar zijn voor de functie van assistent luchtverkeersleider.

Het streven is om het tekort binnen twee jaar volledig op te lossen. Pas na 2013 is er opnieuw sprake van investeringen in luchtverkeersleiders. Het is de afgelopen periode vaker voorgekomen dat vliegtuigen moesten uitwijken naar buurlanden, omdat er geen personeel aanwezig was in de luchtverkeerstoren op Zanderij. Luchtverkeersleiders kunnen vaak vanwege ziekte en oververmoeidheid hun diensten niet optimaal draaien. Ook de salarissen zijn aan verbetering toe.

“Het is nog steeds uitdagend, maar er wordt alles aan gedaan om de situatie te verbeteren”, aldus minister Jubithana. Zo wordt er ook gekeken naar de rechtspositie van de luchtverkeersleiders. De TCT-bewindsman meent dat hij en de luchtverkeersleiders niet tegenover elkaar staan. Hij acht het van eminent belang dat er continuïteit is in de sector. Er moet ook een flinke inhaalslag worden gemaakt.