Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Tegenwicht of copycat?

Tegenwicht of copycat?

Op 9 september, tijdens het evenement van het Partnership for Mondiale Infrastructuur en Investeringen (PGII) tijdens de G20 Top in New Delhi, India, kondigden leiders van de Verenigde Staten, India, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk, Duitsland, Italië en de Europese Unie een Memorandum van Overeenstemming aan voor een grootschalig mondiaal infrastructuurproject genaamd de India Economische Corridor Midden-Oosten-Europa (IMEC). Dit initiatief, ook wel bekend als de “Spice Routes” in de Indiase media, heeft als doel de connectiviteit en economische integratie te versterken tussen Zuid-Azië, de Arabische Golf en Europa door middel van de aanleg van spoorwegen en maritieme netwerken.

Kopie van Chinees Belt and Road Initiative

Veel deskundigen op het gebied van internationale betrekkingen hebben hun mening geuit dat IMEC lijkt op een kopie van het Belt and Road Initiative (BRI) dat China in 2013 heeft gelanceerd. Het BRI heeft tot doel de connectiviteit te bevorderen langs en voorbij de oude zijderoutes. Sinds augustus van dat jaar hebben meer dan 152 landen en 32 internationale organisaties deelgenomen aan het BRI.

IMEC is het nieuwste voorstel binnen het kader van het PGII, dat in juni 2022 werd voorgesteld door de Amerikaanse president Joe Biden. Dit initiatief is bedoeld om de wereldwijde invloed van China tegen te gaan. Destijds kondigde Biden aan dat de Groep van Zeven landen 600 miljard dollar zou mobiliseren voor mondiale economische infrastructuurinvesteringen tegen 2027.

Het is echter belangrijk op te merken dat de VS en China totaal verschillende opvattingen en intenties hebben met betrekking tot investeringen in mondiale infrastructuur. Voor China zijn grootschalige infrastructuurprojecten een belangrijke motor geweest voor snelle economische ontwikkeling, zowel op korte termijn door het stimuleren van de ontwikkeling van belangrijke industrieën als op middellange en lange termijn door het verminderen van de kosten van economische operaties en het aantrekken van investeringen.

Nauwere banden met China

Aan de andere kant heeft de VS moeite om deel te nemen aan de bouw van IMEC vanwege de verouderde binnenlandse infrastructuur. Bovendien is IMEC geografisch ver verwijderd van de continentale VS, waardoor de impact ervan op de Amerikaanse productie en consumenten beperkt zal zijn. Het belangrijkste doel van de VS lijkt te zijn om China in bedwang te houden en nauwere banden aan te knopen met India in de regio.

Al met al wordt IMEC beschouwd als een strategische reactie op het BRI van China, maar gezien de verschillende economische en geopolitieke factoren is het de vraag of het een effectief tegenwicht zal bieden of eerder de verdeeldheid in de wereld zal verdiepen. De tijd zal uitwijzen hoe dit initiatief zich zal ontwikkelen en welke impact het zal hebben op de mondiale infrastructuur- en investeringsdynamiek.

Door:  Liang Xiao, Beijing Review