Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Tegenvallende opkomst door criminalisering van de acties’

‘Tegenvallende opkomst door criminalisering van de acties’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Het ‘Alles plat’-protest van vandaag had een tegenvallende opkomst. Volgens Maisha Neus, een van de initiatiefnemers van de actie, komt dit doordat de regering de afgelopen week zwaar heeft ingezet op criminalisering van de acties en de trekkers. “De gemeenschap is angst ingeboezemd en er wordt rancune toegepast”, zegt Neus. 

Zij zegt dat het bericht van de Public Relations afdeling van het Korps Politie Suriname waarbij de burgers zijn opgeroepen om niet te gaan protesteren, meer dan duidelijk was. “De boodschap was: Als je vandaag hier komt word je opgepakt. En dan begrijp ik volkomen dat men eieren voor hun geld kiest, want wie wil nou opgepakt worden? Zeker als dat tot gevolg zou kunnen hebben dat mensen hun baan kwijtraken”. 

Zwaar geschut

De politie en militairen waren zeer goed vertegenwoordigd vrijdag. Ook de mobiele eenheid was met zwaar geschut aanwezig. Op een bepaald moment mocht zelf de pers, die heel goed vertegenwoordigd was, niet voorbij de hekken waarmee het hele gebied rond het Onafhankelijkheidsplein, was afgesloten. 

De actievoerders mochten niet voorbij de dranghekken.

Op de rivier werd er ook gepatrouilleerd en met drones werd het geheel vanuit de lucht gadegeslagen. Uit voorzorg hadden de meeste winkelzaken en bedrijven toch hun deuren gesloten of waren tot tien uur open waardoor het gebied veel weg had van een spookstad. Ook op de meeste scholen waren de klassen vrijwel leeg. 

Situatie verslechterd

Neus heeft wel waardering voor de paar honderd mensen die uiteindelijk wel zijn komen opdagen. “Ondanks sommigen verhit waren vanwege provocatie van de politie, hebben wij aangetoond dat wij wel vreedzaam betogen. Het is jammer dat de regering steeds het accent verlegt naar plunderingen en vernielingen waardoor zij de werkelijke boodschap mist”, vertelt de activiste. 

‘De gemeenschap is angst ingeboezemd en er wordt rancune toegepast’

Zij zegt dat Surinamers geen geloof meer hebben in de president en de regering en hun beleid. “De president staat bekend als een leugenaar dus Surinamers zijn hem ook gewoon zat”, zegt Neus onomwonden. Ze haalt aan dat de situatie in het land niet is verbeterd sinds de protesten van 17 februari, integendeel is de koers verder omhooggegaan evenals de benzineprijzen. Daarmee blijft de frustratie onder de Surinamers enorm. 

Conceptwet aangeboden

De activiste vindt het wel opvallend dat meteen nadat hun eerste eis -het plaatsen van de wijziging van het kiesstelsel op de agenda van DNA- meteen verschillende zaken zijn gedaan daaromtrent. Zij verwijst daarmee naar de overhandiging van de conceptwet door een samengestelde commissie eerder deze week aan de president. “We hebben afgelopen donderdag met de parlementsvoorzitter Marinus Bee gesproken en hij zei dat het parlement pas in april de kieswet op de agenda kon plaatsen, later begrepen wij dat de regering zelf praat over december. Dat vertelt mij dat het werk teveel is voor ze”, zegt Neus.  

Dat is de reden geweest dat een vertegenwoordiging van de activisten onder andere bestaande uit Marge Getrouw, Marcel Oostburg en Rashly Resida, een gewijzigde concept-kieswet, geschreven door jurist Jennifer Van Dijk-Silos, vrijdag aan het parlement heeft aangeboden. Deze is door Bee in ontvangst genomen, terwijl ook de vicevoorzitter, Dew Sharman aanwezig was. Evenals de parlementariërs, Ebu Jones, Ann Sadi, Rabin Parmessar, Ivanildo Plein en Stephen Tsang.

Ultimatum

Neus zegt dat de activisten een ultimatum van een week geven aan DNA om de kieswet op de agenda te plaatsen. Zij geeft aan dat wetten waar de regering voordeel aan heeft, wel ‘overnight’ kunnen worden aangenomen en verwijst naar de wet Belasting Toegevoegde Waarde. Indien geen gehoor wordt gegeven aan dit ultimatum zullen vanaf maandag 3 April weer acties komen waarbij het doel is om economisch alles plat te leggen.