Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — Vertical farming: home gardens & plant nurseries was de titel van het winnende project van de Hack-o-Topia Agritech 2023 van het Poly Technic College (PTC), University of Applied Science. Andy Mertopawiro, Brandy Cairo, Joamir Courtar, Lorraine Adraai en Esan Winners zijn zaterdag in het gebouw van het PTC tijdens de finale van de hackaton uitgeroepen tot winnaars. Daarmee hebben ze de prijzenpot van SRD 25.000 in de wacht gesleept.
Er hebben in totaal vier teams meegedaan die zaterdag een prototype moesten tonen van hun creatie en deze pitchen. Het thema van de Hack-o-Topia was “Smart and Sustainable Farming”. Een Agri-Tech Hackathon is een evenement waarbij technologische experts, softwareontwikkelaars, ingenieurs, datawetenschappers en professionals uit de landbouwsector samenkomen om innovatieve technologische oplossingen te bedenken en te ontwikkelen voor de agrarische industrie.
Idee Ontwikkelen
Tijdens een hackathon werken teams vaak gedurende een beperkte periode, variërend van enkele uren tot enkele dagen, aan het bedenken en bouwen van softwaretoepassingen, hardware prototypes of andere innovatieve projecten die de landbouwsector kunnen verbeteren. De studenten van het PTC hebben enkele maanden gewerkt aan het ontwikkelen van hun idee.
Behalve team Green Hats deden nog drie andere teams mee: Team Natural Intelligence met hun Garden of Eden: Smart plant monitoring system werd nummer twee. Team Viridescence presenteerde Automation Pest Control with a rover of drone Agri Rent System en eindigde daarmee op de derde plaats en Team AgroVision presenteerde een Smart Garden – simulated environment controlled via smartphone with a mobile app. De presentaties vonden in het Engels plaats vandaar ook de Engelse benamingen voor alle projecten.
Begeleiding door mentoren
“Er waren ook deskundige mentoren beschikbaar voor begeleiding en feedback aan de deelnemende teams om hen te helpen bij het ontwikkelen van hun concepten”, vertelt Iden Voigt, coördinator van de Hack-O-Topia. Enkele van de mentoren waren: Theo Boomsma van IT-CORE, Julie Sundar voorzitter van Codettes Foundation, Sergio Morman van Global Speed Technologies en de ICT-docenten op het PTC, Sardha Raghosing en Dave Jong A Lok.
Voigt: “Agri-Tech Hackathons zijn een belangrijk instrument geworden voor innovatie in de landbouwsector”. De coördinator zegt dat Hackathons de ontwikkeling van nieuwe technologieën en oplossingen stimuleren die kunnen bijdragen aan efficiëntere en duurzamere landbouwpraktijken.
Deze zijn volgens haar essentieel om de groeiende wereldbevolking te voeden en tegelijkertijd de milieubelasting te verminderen. “Daarom kozen wij voor deze vorm van het evenement om een platform voor samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, waaronder boeren, technologiebedrijven, onderzoekers en de overheid te starten”. Voigt is erg trots op wat de studenten hebben neergezet.