Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » TCT en luchtverkeersleiders bespreken oplossingsmodellen

TCT en luchtverkeersleiders bespreken oplossingsmodellen

PARAMARIBO — “Er is overleg geweest met de vakbond en er zijn verschillende oplossingsmodellen besproken om tot een werkbare situatie te komen. En op dit moment is er rust”, verzekert Cherlique Lilienthal, van de afdeling Woordvoering van het Kabinet van de President. Door een vakbondsactie was de KLM-vlucht van maandag genoodzaakt uit te wijken naar Cayenne, Frans-Guyana.

De minister van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) voert vervolg gesprekken met de luchtverkeersleiders teneinde tot een vergelijk te komen. Voor nu is afgesproken dat het werkt wordt voortgezet, terwijl er verder zal worden onderhandeld over de vraagstukken waarmee de luchtverkeersleiders te kampen hebben.  Dit onderwerp en enkele andere vraagstukken zijn woensdag besproken door de regering tijdens de raad vergadering.

Onderwijs

De regeringsraad heeft zich onder andere gebogen over de situatie in het onderwijs, waarbij er op bepaalde scholen om de ene dag lessen worden verzorgd. De raad heeft nagedacht over oplossingsmodellen, waaronder het bijbouwen van lokalen of het zodanig inrichten van grote lokalen zodat twee klassen tegelijk les kunnen volgen.   “Er wordt gekeken naar opties en de oplossingen worden binnenkort bekendgemaakt”, stelt Lilienthal.

Skalians

Preciosa Simons, directeur Mijnbouw van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft tijdens de vergadering een presentatie gehouden over skalians. Daarbij is er gesproken over de ordening van de goudsector, regulering, inkomstengenerering en het geleidelijk aan uitfaseren van kwikgebruik.

Lilienthal laat weten: “Voor het verrichten van werkzaamheden hebben de skalians een beschikking nodig waaraan er bepaalde voorwaarden zijn gekoppeld.” Een van de eisen is dat de skalians beschikken over een GPS-systeem zodat er gemonitord kan worden of zij zich houden aan het binnen hen aangewezen gebied en of er wordt gewerkt met milieuvriendelijke apparatuur.

“Skalians mogen niet worden overgedragen of verhuurd. Als deze regels worden overtreden zal het NH ingrijpen. Er zijn nog enkele uitdagingen, maar de situatie lijkt de goede kant op te gaan”, aldus Lilienthal.

Viering 1 juli

De functionaris zegt verder dat ook de aanstaande activiteiten rond de viering van 160 jaar afschaffing van de slavernij aan de orde zijn gekomen.  Nadat president Chandrikapersad Santokhi afgelopen zondag middels het aansteken van de fakkel het startsein heeft gegeven voor de muzikale herdenkingsweek te Waka Pasi, worden de festiviteiten voortgezet tot en met 1 juli. Tijdens de evenementen op 1 juli zal de regering een actieve rol vervullen.