Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SWU-voorzitter boos op politie

SWU-voorzitter boos op politie

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — “De politie is er bij wedstrijden niet voor het technische wielrengedeelte, maar slechts voor het aspect van de verkeersveiligheid. Ze moet het onderscheid weten te maken tussen het verkeerstechnische en wielrentechnische”, zegt een gebelgde Earl van Wilgen, voorzitter van de Surinaamse Wielrenunie (SWU). Hij is er niet over te spreken dat de politie door regen de Road Race Commewijne, een reguliere wedstrijd op de jaarkalender van de SWU, zondag heeft afgelast.  De enige die daartoe de bevoegdheid heeft is de wedstrijdleiding.

(On)veiligheid

De SWU wil maandelijks twee wedstrijden houden, enerzijds om het niveau van de renners te verhogen en anderzijds om belangstelling voor de sport te kweken. Van Wilgen ervaart het daarom als lastig dat de race niet is doorgegaan. Hij stelt dat de politie om de regen en volgens haar daarmee verband houdende onveiligheid daartoe heeft besloten. Dat het wegdek vanwege de regen niet veilig zou zijn, vindt hij geen valide reden omdat wielrenwedstrijden onder verschillende weersomstandigheden worden gereden.
Van Wilgen: “Het is niet de eerste keer dat de politie niet in de regen wil rijden voor de wielrenners, terwijl zij dat wel doet voor bijvoorbeeld atletiek en begrafenissen. Omdat er bij het wielrennen weinig deelnemers zijn, willen enkele mannen niet aan hun plicht voldoen of hun werkzaamheden uitvoeren met als reden dat het onveilig is”.

Drogredenen

Van Wilgen zegt dat de Road Race Commewijne door de politie van Meerzorg en de Motor Surveillance Dienst zou worden begeleid. Hij beweert dat er een goede verstandhouding met de politie van Meerzorg is, maar dat het vaak voorkomt dat wanneer er geen inspecteur aanwezig is, er makkelijk een besluit wordt genomen om de race te stoppen of niet door te laten gaan. Er worden dan vaak zaken die niet van toepassing zijn aangehaald als reden. De voorzitter stelt dat kort nadat de politie vertrokken het was opgehouden te regenen. “Dat het wegdek glad is waardoor mensen kunnen vallen is geen reden. Het hoort bij de sport”, benadrukt hij.