Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SWM is technisch failliet

SWM is technisch failliet

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft het behoorlijk moeilijk. De SWM is technisch failliet, zegt minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) voor aanvang van de Raad van Ministersvergadering (RvM).

De minister zegt dit nadat hij de cijfers heeft gezien van het waterleidingbedrijf. Niet alleen in het binnenland is er sprake van watertekort maar ook in de andere districten. De waterproblematiek speelt zichzelf ook af in Paramaribo Centrum dicht bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Het ministerie moest ook de afgelopen periode water aanrukken of ambtenaren moesten eerder naar huis gestuurd worden vanwege het grote tekort aan water op het ministerie.

Ook het ministerie van Justitie en Politie heeft te kampen met dit probleem. Er is niet in voldoende mate aan vervangingsinvesteringen gedaan door de SWM in de afgelopen jaren. Dit komt niet alleen door de huidige regering, maar ook voorgaande regeringen hebben verzuimd te investeren in het waterhuishoudsysteem van de SWM.

Volgens de minister is er al langer dan 10 jaar niet geïnvesteerd in de SWM. De SWM is niet in staat om door de verkoop van water, zelfstandig de investeringen te financieren. De overheid zou moeten opdraaien voor de investeringskosten. Of de regering moet het bedrijf toestemming geven om de watertarieven marktconform aan te bieden, zegt Abiamofo.

Het is politiek ook niet populair om de watertarieven te verhogen. Volgens de NH-topman betalen we maandelijks SRD 1 extra op ons water sinds de afbouw van de subsidie. Nu betalen we voor 1000 liter drinkwater SRD 12 per kubieke meter. En voor een flesje water in de winkel betalen we SRD 12,50, zegt Abiamofo. Volgens hem zou 1 kubieke meter water SRD 41 moeten kosten. De subsidie wordt maandelijks met SRD 40 afgebouwd tot de maand november.

Veel bron- en distributiepompen zijn uitgevallen wat het bemoeilijkt om voldoende water uit de kraan te krijgen. De achterstand in het binnenland is veel groter, zegt Abiamofo. Vanwege financieringsissues lukt het niet direct om de achterstanden goed in te halen. De gemeenschap in het binnenland weet dat zij haar durotanks langs de weg moet plaatsen als zij deze willen laten vullen door de SWM. Het ministerie doet er alles aan de gemeenschap aldaar tegemoet te komen met drinkwater.

De SWM heeft onlangs US$ 7 miljoen toegezegd gekregen van de overheid om de waterproblematiek op te lossen.