Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SVB legt vrouwenvoetbalselectie informatieverbod op

SVB legt vrouwenvoetbalselectie informatieverbod op

De Surinaamse Voetbalbond (SVB) heeft de nationale vrouwenvoetbalselectie opgedragen geen foto’s of informatie naar de media te sturen, noch op hun eigen socialmediakanalen te plaatsen. Dit verbod geldt tijdens hun verblijf op Dominica, waar ze morgen beginnen aan het kwalificatietraject voor de Womens Gold Cup.

In tegenstelling tot de mannenselectie heeft de SVB nauwelijks aandacht besteed aan de nationale vrouwenselectie. De aankondiging van de komende kwalificatiewedstrijden kwam pas vanmorgen via de officiële socialmediakanalen van de voetbalbond. Daarvoor waren het andere kanalen en enkele voetbalsters zelf die hier aandacht aan gaven.

Verbod
De SVB heeft de speelster nu, bij wijze van spreken, een censuur opgelegd door hen praktisch te verbieden informatie over de wedstrijden met anderen te delen. Niet met de media en ook niet via hun eigen socialmedia-accounts. “Er wordt gevraagd aan jullie om geen info noch foto’s te delen met geen enkele media. Liefst ook geen foto plaatsen op je status of waar dan ook (social media). Alles gaat via SVB media man naar buiten. Gelieve a.u.b. hiermee rekening te willen houden. Gezien de SVB de hoofdverantwoordelijke is en we op een missie zijn, vraag ik u beleefd het verzoek van de SVB te willen respecteren. Je mag natuurlijk foto’s maken maar a.u.b. niet delen zolang we on mission zijn”, luidt het.

De voetbalbond, in de persoon van een niet bij naam genoemde teammanager, verdedigde zich later via zijn socialmediakanalen door te stellen dat het nimmer de bedoeling geweest is om de spelers te beperken om in contact te treden met de media. “Het is slechts bedoeld om de hiërarchie te volgen, namelijk dat alles van de selectie eerst via de SVB media platform gedeeld wordt.

Het bestuur van de SVB juicht het juist toe dat er zoveel aandacht wordt besteed. Maar er zijn bij alle selecties vaste afspraken. Daar dient elke selectie zich aan te houden. Ook bij de Natio senioren is dit het geval geweest laatst in Grenada en Cuba.” Waarom het de voetbalsters ook is opgelegd geen foto’s of info over de wedstrijden op hun eigen socialmedia te plaatsen is echter niet verklaard.

De mededeling van de voetbalbond richting de speelsters, die voor het eerst door sportjournalist Desney Romeo openbaar gemaakt is, maakt dat de SVB op sociale media een stortvloed aan kritiek over zich heen krijgt. Het is overigens niet de eerste keer dat dat gebeurt. Vorig jaar april werd vanuit verschillende hoeken fel uitgehaald naar de voetbalbond toen vijf diasporaspeelsters na een kwalificatieduel tegen Puerto Rico vanwege een verkeerde boeking van vliegtickets alleen op de luchthaven van Miami werden achtergelaten.

Boycot
Het leidde tot een boycot van de speelsters die aankondigden niet meer voor het nationaal elftal uit te zullen komen zolang het SVB-bestuur onder leiding van voorzitter John Krishnadath nog aanblijft. De voetbalsters kaartten toen middels een gezamenlijke verklaring verschillende misstanden aan waarmee zij de stiefmoederlijke behandeling van de voetbalbond richting de nationale vrouwenselectie benadrukten. Ruim een jaar na dato schijnt daar niet veel verandering in te zijn gekomen. Integendeel is er sindsdien bitter weinig over de nationale vrouwenselectie naar buiten gebracht via de officiële kanalen van de SVB.

De hoop is dat het gebrek aan aandacht geen grote impact zal hebben op de prestaties van het team dat nu in Dominica zit. De nationale vrouwenselectie komt woensdagmiddag om drie uur uit tegen dat land. Het duel wordt afgewerkt in het Windsor Park in de Dominicaanse hoofdstad Roseau. Zondag wacht de thuisontmoeting tegen Antigua en Barbuda die in het Franklin Essed Stadion wordt afgewerkt. Suriname zit ook nog met Guyana in poule A van de B-divisie. De westerburen zijn op 25 oktober te gast in het Franklin Essed Stadion.

Van alle groepen uit League B gaan alleen de groepswinnaars verder. Ze komen in de volgende kwalificatieronde – de Women’s Gold Cup 2024 prelims – uit tegen de nummers twee van League A. De groepswinnaars van League A kwalificeren zich rechtstreeks voor de eerste Concacaf Women’s Gold Cup, die volgend jaar van 17 februari tot en met 10 maart in de Verenigde Staten plaatsvindt.

Eindselectie: Pamela Ansoe (Transvaal); Jennifer Beharie (Berkel); Anne Bhagerath (Dornbirn); Chanil Bonjaski (PVV); Hadassa Brandon (Athena); Cady Chin See Chong (Transvaal); Saveira Gallant (Adonai); Stephanie Hanenberg (Broki); Andaya Lantveld (Transvaal); Samani Loe A Foe (PVV); Rowena Ondaan (Klaaswaal); Katoucha Patra (Saestum); Naomi Piqué (PSV); Orthea Riley (Transvaal); Dienthy Schoonland (PVV); Shamaira Stekkinger (Transvaal); Mayra Tjin A Koeng (Assen); Griffith Vaissaire (Xerxes Rotterdam); Bondscoach: Hesron Jeroe.