Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname’s grote buur onderzoekt schendingen

Suriname’s grote buur onderzoekt schendingen

PARAMARIBO/BRASILIA, 18 mei – Suriname’s grote buur Brazilië start een onderzoek naar mensenrechtenschendingen begaan tussen 1946 en 1988. De Braziliaanse president, Dilma Rousseff, heeft een waarheidscommissie ingesteld. De commissie zal schendingen onderzoeken, waaronder die gepleegd tijdens de militaire dictatuur. De Braziliaanse amnestiewet vormt geen belet.

Het onderzoek moet vooral de schendingen blootleggen. Tot vervolging en veroordeling zal het weliswaar niet komen. De commissie staat onder leiding van ex-minister van Justitie José Carlos Dias, moet alleen maar verklaringen afnemen. Legerofficieren en familieleden van slachtoffers hebben al kritiek geleverd. Het leger vindt de commissie ‘ideologisch bevooroordeeld’ en een poging tot vergelding.

Nabestaanden vinden het mandaat te beperkt. President Rousseff, zelf ook opgesloten en mishandeld, zegt dat het niet gaat om vergelding: “Brazilië maakt aanspraak op de waarheid, nieuwe generaties hebben recht op de waarheid, en – bovenal – zij die vrienden en familieleden hebben verloren en die nog steeds lijden alsof zij elke dag weer doodgaan, hebben recht op de waarheid.”