Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » SurinamedayEvents in Zwitserland 

SurinamedayEvents in Zwitserland 

In maart 2008 vertrok Wilfred Richards vanuit Rotterdam naar Zwitserland om voor een Zwitsers bedrijf te werken. Tegenwoordig werkt hij als multimedia specialist bij een bank in Zürich. Hij kwam in contact met de Surinaamse Gladys Bringold, die ruim 40 jaar in Zwitserland woont. Zij organiseerde vanaf 2002 de jaarlijkse ‘Surinamedag in Zwitserland’ voor Surinamers die in Zwitserland wonen. 

Met de remigratie van Gladys Bringold naar Suriname nam Wilfred Richards de rol over als gevolg van de toenemende vraag van Surinamers in Nederland om ook deel te mogen nemen aan de Surinamedag in Zwitserland. Wilfred Richards kwam vervolgens op het idee om de Surinamedag in Zwitserland ook voor het grote publiek toegankelijk te maken Na ruim 15 jaar in Zwitserland nam hij het initiatief om zijn geboorteland in Zwitserland te promoten met muziek, dans, eten en cultuur, aangezien Suriname in Zwitserland zeer onbekend is en daarom deze twee landen graag bij elkaar wilt brengen. 

De “Suriname-dag in Zwitserland” is het evenement dat bedoeld is om ons land te promoten, waar we de Zwitserse bevolking kunnen laten zien op gebied van muziek en dans zoals Kaseko, Kaskawi, Merengue en Aleke. De typisch Surinaamse recepten van Javaanse, Indiase en Afrikaanse roots mogen niet ontbreken. 

Dit jaar tijdens het pinksterweekend 2023 mag Stichting SurinamedayEvents met stichting ChietSana Foundation voor het eerst op uitnodiging van het Afro-Pinkster Festival optreden. “We hebben een marktstand voor Suriname toegewezen gekregen. Een touringcar vertrok met geïnteresseerden uit Nederland naar Winterthur in Zwitserland om samen op het Afro-pinkster festival te mogen zijn.”

Tijdens Pinksteren verandert het Afro-Pinkster Festival de hele stad Winterthur in een interculturele smeltkroes. Meer dan 250 marktkramers presenteren hun producten uit hun moederland en verkopen heerlijke culinaire specialiteiten van Afrikaans- en Latijns-Amerikaans handwerk. Concerten, markten, workshops, kunst, films, feesten, lezingen, een familiedag en nog veel meer – samen vieren we de diversiteit van Afro-culturen! Dit is een geweldig moment op Suriname promoten aan 80.000 bezoekers. 

De 2e tour is een indrukwekkend natuurspektakel – de Rijnwaterval, de grootste waterval van Europa. Het is gelegen in Zwitserland in de gemeente Neuhausen in het kanton Schaffhausen, ongeveer vier kilometer ten westen van de stad Schaffhausen. Excursieboten kunnen dichtbij de Rijnwaterval varen en kunnen ook worden afgezet bij de rots in het midden. De klim naar het uitkijkplatform met een adembenemend uitzicht op de waterval gaat via smalle en steile trappen. De Rijnwaterval is 23 meter hoog en 150 meter breed. De tijd is rijp om Suriname meer bekendheid te geven in andere hoeken van de wereld. Daar staat stichting SurinamedayEvents voor in samenwerking met ChietSana Foundation. 

De volgende Surinamedag in Zwitserland staat ook gepland op het Afro-pinkster Festival 2024.

Op bezoek bij de woning van de onlangs overleden artieste Tina Turner in haar woonplaats Küsnacht. De zangeres was 30 jaar woonachtig in Zwitserland: