Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname wint voor vierde keer prestigieuze award voor beste haven

Suriname wint voor vierde keer prestigieuze award voor beste haven

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — De Dr. Jules Sedney Haven in Paramaribo is winnaar van de Caribbean Shipping Association (CSA) ‘Best Container Port’ Award voor 2022. Algemeen directeur Andreas Talea van Havenbeheer vertelde woensdag tijdens de award ceremonie in het Courtyard by Marriott aan de Ware Tijd dat Suriname de award eerder in 2012, 2014 en 2015 heeft gewonnen. “We zijn trots en hebben de smaak goed te pakken, dus wij gaan ook in 2023 voor het winnen van deze award die een kroon is op ons werk. Suriname verdient een plek op de wereldhandelskaart en daarom werken wij verder. Als onze collega havens zich afvragen hoe wij dat klaarspelen, dan begrijp je dat het echt een prestatie is”, zegt Talea trots. De directeur is zijn medewerkers zeer erkentelijk voor hun bijdrage.

De havens van Zuid-Amerika, het Caribisch Gebied en de Verenigde Staten zijn allemaal aangesloten bij  CSA. De competitie wordt elk jaar gehouden voor landen die lid zijn van de associatie. Voor 2022 hebben vijftien havens meegedaan, waaronder grote havens als die van Panama, Jamaica en Florida in de Verenigde Staten.

“Ook al zijn wij een kleine natie kunnen wij succesvol zijn”

Mervel Kotzebue-Fleur

Talea legt uit dat voor de beoordeling er onder meer wordt gelet op de wijze van aanmeren van de schepen, productiviteit, afhandeling, veiligheid, gendergelijkheid op de werkvloer, milieuaspecten en digitalisering. Havenbeheer zit daarom niet stil. “Op dit moment zijn wij bezig met uitbreidingsplannen van de Jules Sedney Haven, maar ook van de haven in Nickerie om een diepwaterfaciliteit op te zetten. Deze zal zeker van toegevoegde waarde zijn voor de Guyana’s en de rest van het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika. Wij willen daarmee ook een hub worden naar Zuid-Amerika en andere delen van de wereld”, laat de directeur weten.

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), die ook aanwezig was bij de award ceremonie, bracht een ode aan Talea en bewonderde hem om zijn durf om nieuwe markten te ontplooien. De minister gaf aan dat het masterplan voor de diepwaterhaven van Nickerie in maart af moet zijn en zal bijdragen tot verdere ontwikkeling van Suriname.

Partnerschappen

Talea benadrukte dat het winnen van de award een gezamenlijke inzet is. “Onze partners op de haven in Paramaribo zijn VSH en DP World, waarmee wij een goede samenwerking hebben. Dat wij de CSA-award in de wacht hebben kunnen slepen, is ook vanwege de inzet van onze partners. Zij leggen de lat zeer hoog en dat is geweldig voor het zaken doen”, zei de directeur.

Hij is voorstander van het  stimuleren van public-private partnerschips. “Wij werken samen met private ondernemingen om op die manier de economie van het land een push te geven en om werkgelegenheid te creëren.”

Mervel Kotzebue-Fleur, algemeen directeur van DP World tevens ondervoorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, is het eens met Talea. Zij vertelde dat de samenwerking tussen Havenbeheer, DP World en VSH een blauwdruk is van een goede samenwerking. “Deze samenwerking kan leiden tot een spin-off op andere gebieden; ook al zijn wij een kleine natie kunnen wij succesvol zijn”, onderstreepte Kotzebue-Fleur.