Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Suriname toonde hoe een klein land toch groot kan zijn’

‘Suriname toonde hoe een klein land toch groot kan zijn’

Expositie verhaalt het verleden tot leven

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Dathon Nisarali kijkt zijn ogen uit tijdens de expositie ‘Laat me mezelf zijn’ in het Weest Paraat-centrum aan de Eddy Brumastraat. Eerst naar de panelen waar de rol van Suriname in de Tweede Wereldoorlog wordt uitgebeeld. Daarna naar die waar het verhaal van de Surinaamse zwarte Jood Joseph Nassy staat en als laatst de panelen die het verhaal van Anne Frank laten zien.

Een verhaal over wreedheid en overleving. Over hoe jezelf zijn niet altijd even vanzelfsprekend is; Anne Frank was Jood en daarom ten dode opgeschreven in het brein van Adolf Hitler. “Ik wist niet van Anne Frank en ook niet van de rol van Suriname in de Tweede Wereldoorlog”, bekent Nisarali na het bekijken van alle informatie. Samen met leerlingen van de Wim Bos Verschuurschool heeft hij de expositie bezocht.

“De rol die Suriname heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog zou meer aandacht moeten krijgen in Nederland”

Nederlandse ambassadeur Van der Zwan

Audrey Ardjosoediro, leerkracht Geschiedenis, is blij dat de kinderen buiten de school kennis maken met een belangrijk deel van de historie van Suriname. “Zo leren ze op een andere manier interactief de geschiedenis kennen. Het heeft ons veel geld gekost, maar we hebben het ervoor over voor de kinderen. Wel jammer dat we dit onderwerp nog niet hebben behandeld in de derde klas. Maar de belangstelling is er wel”, zegt ze terwijl ze alweer de volgende groep van de school tegemoet loopt.

Surinaams element

De tentoonstelling is een initiatief van de Anne Frank Stichting. Het verhaal van Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog beslaat een belangrijk deel van de expositie. Toch heeft Cynthia McLeod erop aangedrongen dat ook een Surinaams element wordt toegevoegd. Dat werden vijf panelen met foto’s en informatie over de opvang van Joden in Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog en vier panelen met informatie over de zwarte Nassy, die in Parijs werd opgepakt en ook in een concentratiekamp heeft gezeten.

McLeod coördineert dit project met Helen Chang en Marisa Pieplenbosch. Ze vertelt aan de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan, die de expositie kwam bezoeken, hoe een klein land als Suriname toch groot kan zijn. “Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak had Nederland geen goede vliegtuigen. Het kleine Suriname van nog geen 180.000 mensen startte een fundraising en binnen zes maanden had Nederland zijn eerste gevechtsvliegtuig. En dat hebben we daarna nog een keer gedaan”, vertelt McLeod.

De ambassadeur gaat volledig op in het verhaal van McLeod en lijkt het bijna spijtig te vinden dat het stopt. Maar dan doet ze nog een toegift: “Hier, waar we nu staan, werd gebruikt om gevluchte Joden op te vangen. En in die tijd hadden de padvinders veel taken van de militairen overgenomen. Vandaar dat de overheid ze dit stukje land toen heeft geschonken”, vertelt McLeod er nog bij. “Ja, ik ken de geschiedenis van Anne Frank, maar de rol die Suriname heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog zou meer aandacht moeten krijgen in Nederland”, vindt Van der Zwan.

Vervoer

Chang vertelt dat ze 39 scholen via e-mail heeft benaderd om de expositie te bezoeken. “Ik kreeg maar van een derde deel een reactie. Sommige scholen kwamen vanwege de vervoerkosten niet en andere hebben de kinderen laten betalen. Maar het is wel een heel mooie manier om kennis te maken met onze geschiedenis”, vindt zij. Enkele scholen in Para hebben enthousiast gereageerd op de mogelijkheid om de expo te bezoeken. Hun vervoer werd gesponsord. De tentoonstelling duurt tot 10 maart.