Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Suriname staat bekend als trendsetter voor jeugdparticipatie’

‘Suriname staat bekend als trendsetter voor jeugdparticipatie’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — De eerste leden die zitting zullen nemen in de Jeugdraad Suriname (JRS) zijn zaterdag in de Congreshal geïnstalleerd door minister Steven MacAndrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AJW). Op 1 juni vonden de landelijke online verkiezingen plaats, waarbij uit de tweeënzestig aangemelde kandidaten, 29 zijn gekozen.

Dit instituut komt in de plaats van het Nationaal Jeugdparlement, dat vanaf mei 2020 demissionair was omdat er vanwege de Covid-pandemie geen verkiezingen konden worden gehouden.

“Met het instellen van de JRS zullen wij jongerenparticipatie naar grotere hoogten brengen”

Mitesh Bhaggoe

Mitesh Bhaggoe, waarnemend directeur Nationaal Jeugd Instituut en voorzitter van de verkiezingscommissie zei dat Suriname zeker binnen de Caricom bekend staat als trendsetter als het gaat om jeugdparticipatie. “Met het instellen van de JRS zullen wij jongerenparticipatie naar grotere hoogten brengen”, hield Bhaggoe zijn gehoor voor.

Projecten

Een nieuw ingevoerde regel voor het JRS, is dat de leden een project mogen indienen tot SRD10.000. “Daarmee krijgen alle leden de kans om te participeren in hun gebied”, zegt Bhaggoe. President Chandrikapersad Santokhi sprak de jeugdvertegenwoordigers toe en deed een beroep op hen om aandacht te geven aan de gevolgen van klimaatverandering.

Het staatshoofd dat in de nacht terugkwam van een Caricom staatshoofdenmeeting in Trinidad en Tobago, vertelde dat zich een aardbeving heeft voorgedaan tijdens zijn verblijf. Dit heeft hem doen beseffen dat er nog te weinig bewustwording is over de effecten van klimaatsverandering.

De president deelde ook mee dat hij graag ziet dat elke jongere boven 21 jaar in aanmerking kom voor een perceel. Hij verwacht spoedig een lijst van de JRS-leden, met namen van jongeren die nog geen eigen stuk grond hebben.

Verder gaf Santokhi mee, dat er een unit zal komen op zijn kabinet die belast zal zijn met het jongerenbeleid. “Ik ben als president verantwoordelijk voor het jeugdbeleid”, onderstreepte hij.

Betrokkenheid

Ceejay Wiebers (22) is het oudste gekozen lid en zegt reeds geïnformeerd te zijn dat hij een leidinggevende rol zal vervullen binnen het JRS. Hij is blij met de aandacht die de regering schenkt aan de jongeren. Het jeugdraadslid is een bezige bij want hij werd gisteravond de first runner-up van de mister Tropical Beauties Suriname.

Daarbovenop wordt hij zaterdag ook beëdigd als secretaris van de Rotaract Club Fresh. Wiebers is er evenwel van verzekerd dat hij zijn rol als JRS-lid goed zal kunnen combineren met het secretarisschap van de club.

Ook Shemar Rier (19) is klaar met zijn taak. “Op basis van alles wat de president heeft aangegeven heb ik wel het gevoel dat de regering betrokken is bij het jeugdbeleid. Ik ben blij dat wij onze stem kunnen laten horen”, zegt Rier.

Hij is één van de kandidaten die tijdens de verkiezingen het hoogste aantal stemmen wist binnen te halen. De komende week zal bekend worden wanneer de eerste vergadering van de JRS zal plaatsvinden.