Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Suriname met vijftal vertegenwoordigd op KNVB-coaches cursus op Curaçao

Suriname met vijftal vertegenwoordigd op KNVB-coaches cursus op Curaçao

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — De Surinaamse voetbaldocent Kenneth Jaliens vertrekt vrijdag met vier vrouwelijke coaches naar Curaçao. Zij zullen van 23 tot en met 30 juni deelnemen aan een meisjesvoetbalcursus verzorgd door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Het is de tweede keer dat Suriname meedoet aan deze opleiding, waaraan Sint-Maarten, Curaçao, Bonaire en Aruba ook deelnemen. Alle kosten worden door de Nederlandse organisatie gedekt.

Voor deze keer zijn Jeannette van Genderen, Charissa Jakaoeme, Abigail Breinburg en Emelia Tokromo uitgekozen om aan de cursus deel te nemen die de KNVB organiseert voor de Nederlandssprekende landen van het Caribisch gebied. Het viertal is geselecteerd nadat er informatie in het veld is vergaard door Jaliens en zijn medewerker Wendy Dissels.

Zij zijn allen ex voetbalsters in combinatie met leraar lichamelijke opvoeding. De cursisten zijn gekozen op grond van hun voetbalverleden, voetbalinzicht en pedagogische achtergrond. Verder is de voetbaldocent van mening dat ex-voetbalsters behouden moeten worden voor het stimuleren van meisjesvoetbal.

De opleiding is onderdeel van het world coaches cursus voor meisjesvoetbal in hun community. Het is bedoeld om de coaches de eerste stap te laten maken in het meisjesvoetbal om dan vervolgopleidingen te volgen ter stimulering van deze categorie. Op de cursus zullen de onderdelen wat is voetbal, hoe leer je voetballen, leeftijdscategorieën, wat is coachen, training verzorgen en life skills worden gedoceerd.